Un abatorul de la Drăguţeşti vinde carne italienilor şi francezilor

Gorjenii care doresc să renunţe la cai îi pot vinde la abator fără nici un fel de probleme, la fel ca şi pe bovine. Sacrificarea cabalinelor se face conform normelor Uniunii Europene, abatorul de la Drăguţeşti fiind autorizat, de aproximativ o lună, să desfăşoare această activitate. De aici, carnea cabalinelor este vândută peste hotare, cele mai multe solicitări venind din partea italienilor şi a francezilor. Dacă vreţi se aflaţi cu cât se achiziţionează kilogramul de carne de cal urmăriţi, sâmbătă, la Gorj Tv, emisiunea “Ora de Agricultură”, începând cu ora 10.00.

Abatorul din comuna Drăguţeşti funcţionează de şase ani şi este dotat cu aparatură şi utilaje de ultima generaţie, întreaga suprafaţă fiind pavată cu gresie rezistentă la factorii corozivi. Investiţia totală se ridică la circa 1,5 milioane de euro, bani investiţi în timp. Aici se sacrifică bovine, porcine şi de aproximativ o lună de zile şi cabaline. Acest abator este primul centru din Oltenia unde sacrificarea cailor se desfăşoară în mod legal. Animalele achiziţionate de abator sunt sacrificate conform normelor Uniunii Europene. “Toate animalele sunt sacrificate prin asomare, vita şi calul prin împuşcare, iar porcul prin şoc electric. Preţul la bovină se stabileşte la carcasă, iar caii se achiziţionează în viu. Pentru sacrificarea cabalinelor folosim linia de vită, nefiind nevoie de investiţii suplimentare. Autorizaţia pentru sacrificarea cabalinelor am obţinut-o de câteva săptămâni, după ce în urmă cu aproximativ doi ani am intrat în posesia autorizaţiei sanitar-veterinară cu ştampilă ovală, aceasta conferindu-ne dreptul să facem exporturi în ţările Uniunii Europene”, a declarat George Păduraru, clasificatorul abatorului din Drăguţeşti.

Carnea de cal, delicatesă pentru italieni

George Păduraru a mai precizat că italienii sunt mari consumatori de carne de cal. “Carnea de cal o vindem peste hotare, cele mai multe solicitări venind din Italia şi Franţa. Italienii sunt mari consumatori de carne de cal, aceasta reprezentând pentru ei o delicatese”, a menţionat George Păduraru. În timp ce străinii solicită tot mai mult carne de vită şi de cal, în Gorj lipsesc cu desăvârşire fermele de porci. “Cu vitele ne descurcăm bine întrucât le achiziţionăm de la populaţie, în schimb cu porcii este o problemă întrucât îi achiziţionăm decât de la fermele specializate. La nivelul judeţului Gorj nu mai există nici o fermă de porci şi sunt nevoiţi să apelăm la cele din alte judeţe”, a precizat George Păduraru. 

Vizualizări: 1,541

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: