Gorjul, povestit în imagini la Paris

Timp de o săptămână, între 2 şi 8 februarie, în Franţa este promovată din nou imaginea satului tradiţional din Gorj, prin intermediul a trei expoziţii de fotografie semnate Teodor Dădălău. Este pentru a doua oară când, la invitaţia Parlamentului Francez, Parisul găzduieşte lucrările artistului gorjean, a cărui pasiune pentru fotografie a căpătat deja o binemeritată recunoaştere în ţară şi  în lume.

Teodor Dădălău expune la Parlamentul francez o serie de 30 de lucrări inspirate din ceea ce categoric conferă identitate satului românesc tradiţional, chipurile ţăranilor autentici şi ale copiilor. Expoziţia a prins contur sub numele “Chipuri de români” şi se derulează cu ocazia decernării premiilor Marianne d`Or, distincţie acordată de organul legislativ al Franţei  pentru iniţiative de succes în diverse acţiuni. Anul trecut a fost onorată primăria oraşului Lucon, pentru meritul de a fi  transformat într-un muzeu Brâncuşi o casă  în care a fost găzduit  marele sculptor timp de câteva zile. Muzeul a fost decorat, de asemenea, cu lucrările fotografului din Gorj.

Fotografiile artistului gorjean s-au remarcat prin faptul că surprind identitatea satelor şi ţăranilor noştri, consemnând-o istoric într-o formă desăvârşită de comunicare artistică. “Imagini din lagăr”, ”Oameni şi locuri din ţara lui Brâncuşi”, ”Tabere de sculptură în România - Brâncuşiana”, ”Portrete de români” sunt doar câteva din expoziţiile prezentate în ţară şi în Italia, Franţa, Japonia, S.U.A.  de către românul ce pledează pentru păstrarea şi legitimarea valorilor Gorjului în spaţiul european.

Tot în această săptămână,  alte secvenţe de clipe  despre moştenirea brâncuşiană  şi zona care-i poartă amprenta, oprite în loc de aparatul de fotografiat al lui  Teodor  Dădălău, sunt expuse la Nantes într-o galerie particulară, şi la Lucon, oraş din vestul Franţei, alături de fotografiile artistului francez Louis Guermond. Reprezentant al Cercului de acţiune culturală şi europeană din Bordeaux, L. Guermond e de-acum pe jumătate român deoarece, impresionat de cerul luminos al Sibiului, a rămas pentru totdeauna, deşi venise acolo doar pentru un fotoreportaj.

Şi tot acum, în Franţa, are loc şi prima întâlnire a grupului de organizare a Taberei Internaţionale de Arte Vizuale GORJFEST 2009, festival care a găsit în persoana artistului fotograf Teodor Dădălău şi în Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale iniţiatori captivaţi şi perseverenţi care i-au asigurat reuşita. În toamna aceasta, printre redutabilele nume de pe lista invitaţilor taberei îi aflăm  pe  artistul fotograf Felipe Ferre şi sculptorul Raul Cortes. Scriitorul spaniol Fernando Arrabal, nominalizat al premiului Nobel acum patru ani, va fi de asemenea invitat la Târgu Jiu, pentru a participa la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură Tudor Arghezi.

Dacă artistul gorjean Teodor Dădălău a găsit în fotografie un limbaj universal pentru a ne prezenta tradiţia şi identitatea, deschizând singur Gorjului o fereastră spre lume şi arta mondială de valoare,  cu siguranţă mai marii acestui judeţ au datoria constantă de a pune umărul la promovarea responsabilă a actului de cultură  şi a creaţiilor sale.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: