Gorjul, vot majoritar antiBăsescu! Ruşeţ îl felicită pe Călinoiu!

55,64 la sută dintre gorjeni, dar nu numai, dacă luăm în calcul listele suplimentare, au ieşit duminică la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Ieri era multă linişte în ograda democrat-liberalilor, care respirau uşuraţi, dar şi în cea a useliştilor, care erau muţi după rezultatul referendumului. În Gorj, procentul înregistrat în unele localităţi este surprinzător. Spre exemplu, în Rovinari a fost un procent foarte mic, de 38%, dacă luăm în seamă că aici s-a desfăşurat şi un miting de promovare cu aproape 3000 de participanţi. Îngrijorător pentru USL este şi rezultatul din Târgu Jiu, dar şi cel din Motru, unde s-a obţinut puţin peste 45 la sută. Dacă la Rovinari, primarul a stat deoparte, la Săcelu, primarul Florin Jurebie a înregistrat un procent uriaş, 95 la sută.

Cele opt primării conduse de PDL în Gorj au un rezultat relativ bun. Cele mai multe au obţinut sub 50 la sută. Doar pedelistul Ion Bîrcă s-a ţinut cu greu la „jăpcăreala“ din Turburea şi a scos un procent de 58 la sută. Primarul Liviu Cotojman din Roşia de Amaradia a avut un procent de 43 la sută, conform numărătorii USL. Cotojman a spus clar că nu va vota şi a îndemnat şi locuitorii să facă la fel. La Padeş, o comună condusă de un primar PDL, a fost un procent de 49 la sută, iar la primarul Ion Bilea din Bolboşi au votat 47 la sută. 

USL nu şi-a atins obiectivul

Social-democraţii au schimbat discursul, declarându-se acum mulţumiţi de numărul celor care au votat DA, chiar dacă referendumul nu va fi validat. Vicepreşedintele Ciprian Florescu a declarat ieri că Gorjul se află pe locul 10 la prezenţă. Tot Florescu a spus că au fost mai multe primării USL care nu au atins obiectivul partidului. Deşi iniţial anunţaseră că luptă pentru o prezenţă de 70-80 la sută, Biroul Electoral a anunţat un procent de 55 la sută.

La Săcelu, turiştii şi locuitorii au situat localitatea pe primul loc la prezenţă, 95 la sută. În comuna condusă de social-democratul Ion Ciocea, oamenii ştiu ce vor, spune primarul, la Bustuchin fiind o prezenţă de 87%. Gheorghe Corbeanu de la Godineşti a reuşit să obţină o participare de circa 75%, iar Petre Guşiţă, primarul din Jupâneşti, a reuşit să scoată  64% dintre alegători la vot.

La Vladimir, aproape 60% dintre cetăţenii aflaţi pe listele electorale au votat la referendum.

În Novaci au votat 67 la suta din locuitori, iar la Bumbesti Jiu aproape 52 la suta. 

Rezultat slab în Târgu Jiu şi Motru

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, au fost mai multe localităţi din judeţ unde rezultatul a fost sub 50 la sută. Dintre acestea se „remarcă“ Târgu Jiu, cu un procent de 46 la sută, în condiţiile în care acum o lună Florin Cârciumaru a obţinut 71 la sută la alegerile locale. Aceeaşi situaţie şi la Motru, unde a fost înregistrat un procent de 45 la sută. Tot sub 50 de procente s-a situat şi Mătăsari. La Turceni au votat 60 la sută din locuitori, la Negomir 73 la sută.

Filip a trădat USL?

Surpriza a venit de la Rovinari, oraşul fiind codaş la prezenţă. Primarul Dorin Filip a explicat la radiourile locale faptul că minerii şi energeticienii din oraş nu aveau de ce să vină la vot pentru că ei nu au simţit criza pe propria piele, nu le-au fost tăiate salariile. Pe de altă parte, Filip aminteşte că  Rovinari era un oraş al PDL, şi că el s-a îndreptat spre PNL înainte cu câteva zile de alegeri. Rezultatul a fost slab şi pentru că la Rovinari a avut loc un miting de amploare, cu peste 3000 de participanţi, de la care primarul Dorin Filip a lipsit, fiind în concediu.

Ieri, vicepreşedintele PSD Gorj Ciprian Florescu dorea explicaţii de la fostul primar PDL pentru acest rezultat. 

În apărarea lui Filip şi pentru atacarea PDL a venit şi preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu. „Oamenii din Rovinari se duceau cu familiile la vot, vota familia şi nu vota cel care lucra în minerit că îi era frică de locul de muncă, urmare a verificării buletinului“, a explicat Ion Călinoiu procentul de 38 la sută din Rovinari.

Condescu nu s-a potolit, Ruşeţ i-a felicitat

Ion Călinoiu şi-a schimbat ieri discursul, dat fiind că referendumul a fost pierdut. ”Este un rezultat care a scos în evidenţă foarte clar, la modul cel mai elocvent, faptul că preşedintele suspendat nu îi mai reprezintă pe români“. Acesta nu l-a uitat pe sindicalistul Marin Condescu. „În zona din minerit, unde i-am spus preşedintelui Condescu să se potolească că deja făcea presiuni pe directori, Creţan, Râbu. A avut alături de directorii puşi de PDL o acţiune importantă în boicotarea alegerilor“, a declarat Călinoiu.

Ion Călinoiu a mai spus că a fost felicitat de şeful PDL Gorj. „Nici ei nu bănuiau să avem un procent aşa de bun. Domnul Ruşeţ a recunoscut azi şi ne-a felicitat pentru procentul de prezenţă, că am fost bine organizaţi”, spune Ion Călinoiu. La câteva ore, Ion Ruşeţ a declarat la Radio Târgu Jiu că i-a felicitat pe cei de la USL, dar cu ghilimele de rigoare.

INEDIT

La referendumul de duminică a fost şi o premieră. Dacă la alte scrutine PDL şi USL se băteau care să care mai mulţi oameni la vot, de această dată misiunea democrat-liberalilor a fost în împiedice acest lucru, iar a USL să transporte cât mai mulţi alegători.

METODE

La Bărbăteşti, Aninoasa, Hurezani, dar şi în alte localităţi, PDL a făcut cu greu faţă adversarilor de la USL. Spre exemplu, la Bărbăteşti au fost 65 de cereri pentru urna mobilă, în timp ce acum o lună la alegerile locale au fost doar 7 cereri. La Aninoasa, locuitorii au fost chemaţi duminică în faţa secţiei de votare pentru a plăti cablul, dar dacă tot au ajuns în zonă au intrat şi la urne.

CONTESTAŢII

BEJ Gorj a anunţat că față de alegerile anterioare de această dată nu au existat mulți contestatari. ”La BEJ a existat o singură contestație din partea unui membru PDL dintr-o secție de votare, după ce s-a luat decizia de prelungi cu 20 de minute termenul de primire a tabelelor centralizatoare privind utilizarea urnei speciale la Spitalul Județean din Târgu Jiu. De asemenea către birourile electorale ale secțiilor de votare au fost depuse trei contestații.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: