Gorun (UCB): Am susținut-o prea mult pe Luminița Popescu!

Zilele rectorului Luminiţa Popescu în fruntea Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu sunt numărate. Senatul universitar a aprobat rezilierea contractului de management al Luminiței Popescu, după ce raportul acesteia privind starea universităţii a fost respins. „Prea mult am susținut-o pe Luminiţa Popescu și după aceea s-a îndreptat împotriva comunității universitare”, a spus Adrian Gorun, președintele Senatului UCB.

Reporter: Printr-o hotărâre din 31 martie, Senatul a aprobat rezilierea contractului de management al rectorului Luminița Popescu. Înseamnă că universitatea nu mai are rector?

Adrian Gorun: Are, dar nu mai are contract. Am transmis situația la Ministerul Educaţiei și trebuie să se încadreze pe lege. Eu am solicitat să revoce ordinul de confirmare în funcție pentru că ea e numită de Senat, nu de Minister. Dar are un ordin de confirmare și procedura este aceasta. În baza respingerii raportului rectorului, în contractul managerial se stipulează: «Dacă se respinge raportul se supune votului Senatului rezilierea contractului de management». Sigur că, o perioadă scurtă, poate funcționa fără contract.

Rep.: Ce se întâmplă după ce primiți răspunsul Ministerului Educației?

A.G.: Așteptăm emiterea ordinului de retractare a acelui ordin prin care a fost confirmată ca rector, pentru că propunerea de confirmare a făcut-o Senatul. Așa este regula. Când va veni acest răspuns, vom aplica exact ce se spune în răspunsul respectiv.

Rep.: Va fi organizat concurs pentru funcția de rector?

A.G.: Dacă se eliberează poziția, da. Deocamdată nu discut așa ceva. Dar, problema este de raport. Raportul rectorului încalcă prevederile legii 130, alin. 2. El trebuie să facă informarea opiniei publice, nu dezinformarea. Nu eu consider asta, ci întregul Senat. Dovedim prin criterii. Adică a făcut acolo numai ce-i convenea. Ceea ce îi ridica gradul de contribuție, chipurile, lucruri neesențiale sunt puse acolo, iar lucruri serioase nu sunt scoase în evidență. Mă refer în special la acea intrare a universității în incapacitate de plată. Ori acela este management defectuos.     

Rep.: Dvs. ați susținut-o pe doamna rector...

A.G.: Am susținut-o și datorită mie, în procent de 90%, a fost rector.

Rep.: De ce nu o mai susțineți?

A.G.: Pentru războiul pe care l-a declarat senatorilor. Pentru că este unicul caz în lume în care un rector cheamă în judecată universitatea pe care o reprezintă în relațiile cu terții, ca reprezentant legal. Pentru că amenință senatorii tot timpul pentru votul pe care îl exercită, și altele, și altele. E pentru prima dată când eu fac publice anumite elemente. Ea a externalizat un conflict făcând din lucruri minore care acum, iată, se perpetuează, într-o perioadă foarte nefastă, adică atunci când se pregătește admiterea. Am susținut-o! Prea mult am susținut-o și după aceea s-a îndreptat împotriva comunității universitare. Știți care este gradul de încredere al titularilor în Popescu Luminița, acum? 38%. Știți care este gradul de încredere în Senat? Vreo 79 virgulă, aproape 80%. Ori nu putem să sacrificăm toți oamenii pentru un om. Îmi pare rău, asta este situația.

Vizualizări: 2,159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: