Gorun: Cine nu aduce plusvaloare, nu mai poate rămâne în universitate

Președintele Senatului Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu spune că va urma punerea în executare a măsurilor de austeritate chiar din primele zile ale lunii octombrie. Astfel, cine nu are rezultate din punct de vedere al cercetării și al activității didactice pleacă din UCB. Gorun mai dă asigurări că taxele studenților nu vor crește în acest an.

Rep.: Cum vă gândiți să rezolvați toate aceste probleme financiare cu care se confruntă UCB?
A.G.: Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu nu a apelat, așa cum fac alte universități, la a diminua consecințele unor insuficiente resurse pe seama studenților. N-am transferat această povară pe studenți, noi am menținut taxele, ba dimpotrivă, am acordat mereu facilități la studenți. Singura soluție la care putem apela este aceea de a diminua din veniturile personalului didactic, nu este popular, dar în același timp spun că în anul în care am intrat se va trece printr-un proces foarte serios de reorganizare pe criterii de performanță și cine nu aduce plusvaloare în domeniul cercetării științifice și al științelor educației și al activităților didactice nu mai poate rămâne în universitate. Senatul va urmări în mod consecvent ca executivul să aplice aceste măsuri începând chiar din primele zile ale lunii octombrie.

Rep.: De ce credeți că s-a ajuns la această situație?
A.G.: Sistemul național de învățământ se află într-o stare de dezorganizare, de dezagregare, începând cu intervenția masivă și abruptă a politicului în numirile pe funcții, în desele schimbări în exercitarea atribuțiunilor și continuând cu alterarea conținutului educației, ceea ce conduce la o pierdere masivă din identitatea educației românești.

Rep.: Ce măsuri ar trebui să ia parlamentarii, autoritățile locale?
A.G.: Parlamentarii ar trebui, în primul rând, să deschidă ochii și să vadă care sunt posibilitățile de a realiza o lege a educației naționale care să diminueze mai întâi și apoi să elimine disfuncțiile. Nu cerem ce nu ni se cuvine, ci cerem dreptul egal de a exista și a funcționa.

Rep.: UCB a acumulat și datorii?
A.G.: Nu și am evitat acest lucru pentru că primul lucru pe care îl avem în atenție este acela de a ne achita eventuale datorii, ba mai mult aș spune că prin măsurile pe care le preconizăm de a evita încărcătura didactică în perioada foarte rece, recuperând cursurile în semestrul I până la vară. La noi cheltuielile majore sunt cheltuielile salariale ori proveniența acestui deficit constă în aceea că la toate majorările acordate la salarii, guvernul nu a alocat 100% sumele și într-un procent caracterizat de raportul între numărul studenților bugetari cu numărul studenților la taxă.

Vizualizări: 420

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: