Gospodării inundate și alunecări de teren reactivate în Gorj!

Avertizările de cod galben și portocaliu de precipitații și inundații s-au adeverit la nivelul județului în cursul zilei de ieri, când a plouat cu găleata și nivelul apelor a crescut considerabil. Râurile nu și-au ieșit din matcă, dar în câteva zone s-au produs inundații, generate de volumul mare al precipitațiilor, ploile reactivând și două alunecări de teren, cea mai gravă dintre ele fiind la Bustuchin, acolo unde edilul comunei se gândea chiar să evacueze o parte din oameni, dacă situația o va impune.

Pompierii din cadrul ISU Gorj au fost chemați ieri dimineață să intervină la Văcarea, pe raza comunei Dănești, unde apele s-au revărsat de pe dealuri și au inundat gospodăriile câtorva localnici. Inundațiile au avut loc și în contextul în care șanțurile pe la porți s-au colmatat sau erau deja înfundate, apele croindu-și cale prin curțile oamenilor, mulți dintre ei fiind persoane în vârstă care spuneau că nu au văzut așa ceva în satul lor.  „Am trăit aici toată viața și am mai văzut inundații, dar ca acum niciodată. Toată noaptea a turnat cu găleata că mă și gândeam că ceva trebuie să se întâmple. Am omul bătrân, bolnav la pat, și îi spuneam că o să vină apa de pe deal peste noi și acum de dimineață așa s-a întâmplat. A intrat și în casă, peste noi, ne-a udat mobila, ne-a umplut fântânile cu nămol, nici nu știu ce o să mai facem de acum încolo. Nu ne-a adus nimeni o sticlă cu apă minerală, norocul nostru a fost cu pompierii care au venit să scoată apa că altfel nu știu ce ne făceam”, povestea o bătrână rămasă în picioarele goale, după ce toate încălțările ori i se udaseră ori fuseseră luate de ape.

Inundații și la Turceni și Albeni

Apele au creat probleme asemănătoare și la Albeni, dar și la Turceni. În prima localitate tot niște bătrâni au fost afectați de inundații, apa intrând inclusiv în casa acestora. „Intrasem în bucătărie să mă apuc să fac o ciorbă și deodată mă trezii cu apa peste mine. Mi-au murit și 44 de pui, că s-au înecat în apă și am rămas fără nimic. A plouat atât de mult că vine apa direct din pământ acum și nu mai avem ce face. Mie mi-a ajuns apa până la brâu”, a spus o localnică.

Angajații Primăriei Albeni au intervenit aici cu o motopompă pentru a evacua apele și la fel au procedat și cei ai Primăriei Turceni, în satul Strâmba Jiu mai multe gospodării și terenuri agricole fiind, de asemenea, inundate ieri dimineață, fără să fie nevoie de intervenția pompierilor din cadrul ISU Gorj.

Alunecări la Bustuchin și Berlești

Prefectul Alin Văcaru și subprefectul Virgil Drăgușin au mers ieri în localitățile respective pentru a vedea care este situația la fața locului, cel dintâi ajungând inclusiv la Bustuchin, unde primarul Ion Ciocea e la un pas de a dispune evacuarea câtorva familii după ce o alunecare de teren s-a reactivat și a ajuns până lângă casele oamenilor. La doi metri de câteva case s-a format o prăpastie care ajunge și la 20 de metri adâncime, localnicii spunând că, până la Paști, aici aveau cotețele cu porci și păsări și că mergeau pe acolo cu căruțele. „Până în Săptămâna Patimilor am avut aici cotețele cu porci și pășteam vitele pe pășune. Bărbatu-miu mergea pe aici cu căruța, iar acum nu pot nici să mă uit în jos că mi se face rău. Vecinii încă mai au cotețele, că le-au mutat, dar ajung greu la animale că trebuie să coboare în hăul ăsta să se ducă la ele. Să vină copii acasă de la oraș și o să ne apucăm să mai stricăm din acareturi că mult nu mai e până problema devine și mai gravă. Tavanul la garaj s-a arcuit, a făcut așa o burtă, ca postava, ceea ce arată clar că nu suntem departe de necazuri. Ziceau că ne mută, dar unde o să ne ducă, pentru că noi suntem oameni bătrâni și nu putem la anii noștri să mai plecăm așa oriunde?”, spunea o bătrână din satul Poiana Seciuri.

Un milion de euro

În fața casei bătrânei, primarul Ion Ciocea adusese niște muncitori cu utilaje pentru a consolida un zid de sprijin făcut în anii trecuți și care, acum, a început să se scufunde și el încet și sigur în pământ, înclinându-se în același timp spre partea dreaptă a drumului. Ciocea spune că ar avea nevoie de un milion de euro ca să rezolve definitiv problema, în caz contrar la fiecare ploaie situația urmând să se repete până când inevitabilul se va produce. Unii localnici și-au consolidat ei casele, făcându-și stâlpi de rezistență și de un metru grosime, dar în zadar pentru că zidurile caselor tot au crăpat. Deocamdată primarului nu are cine să-i dea milionul de euro, azi el mergând la București pentru a se căciuli pe la mai marii din capitală, singura sa speranță de a rezolva problema fiind să-i prindă pe guvernanți când vin în comună în campania electorală pentru a cere voturi.

Galerie foto


Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: