Grădiniţa din Albeni, un pericol pentru aproximativ 40 de copii

Aproximativ 40 de copii din comuna Albeni merg zilnic la o grădiniţă aflată într-o stare avansată de degradare. Este vorba despre o clădire veche, construită pe vremea lui Gheorghe Tătărescu, care nu mai poate fi renovată. Deşi autorităţile locale încearcă în fiecare an să cârpească pereţii şi tavanul, construcţia crapă de la o zi la alta. În momentul de faţă, nu există fonduri pentru construirea altei grădiniţe.

Grădiniţa din Albeni, în care învaţă aproximativ 36 de copii, se transformă într-o ruină de la un an la altul. Tavanul şi pereţii crăpaţi nu mai permit reparaţii din cauza multiplelor intervenţii la care au fost supuşi în ultima perioadă. În ciuda clădirii aflată într-o stare avansată de degradare, copiii îşi desfăşoară programul în săli dotate cu mobilier adecvat. Vechimea construcţiei este foarte vizibilă nu numai din exterior, dar şi din interior.

Primarul Dumitru Cornea spune că, în momentul de faţă, nu există fonduri pentru construirea unei noi grădiniţe, deşi a făcut nenumărate solicitări în acest sens. „Clădirea este foarte veche, de pe vremea lui Tătărescu, însă nu putem face nimic din cauza lipsei fondurilor. În fiecare an cârpim pereţii şi tavanele, dar construcţia se deplasează în permanenţă şi crapă. Pe lângă faptul că nu mai putem facem lucrări de reparaţii, cheltuielile cu întreţinerea sunt foarte mari. Sălile sunt foarte înalte şi se cheltuiesc foarte mulţi bani pentru încălzirea lor”, a declarat Dumitru Cornea.

Finanţare prin GAL pentru o nouă grădiniţă

Singura soluţie de a face rost de fonduri o reprezintă Grupul de Acţiune Locală, care este pe cale de a fi înfiinţat. „În condiţiile în care reuşim să primi fonduri prin intermediul GAL-ului vom construi o nouă grădiniţă în centrul comunei. Ne-ar trebui cam 7-8 miliarde de lei vechi pentru aceasta”, a mai precizat primarul de la Albeni.

Mai multe primării din judeţul Gorj fac demersuri pentru a înfiinţa un nou Grup de Acţiune Locală (GAL) în vederea obţinerii de fonduri pentru investiţii. Este vorba despre primăriile: Târgu Cărbuneşti, Roşia de Amaradia, Albeni, Prigoria, Berleşti, Săcelu, Jupâneşti şi Bărbăteşti. „În momentul de faţă, facem demersuri pentru înfiinţarea unui Grup de Acţiune Locală. Suntem la faza în care fiecare primărie trebuie să emită câte o hotărâre de Consiliu Local în acest sens, urmând ca apoi să ne întrevedem în vederea stabilirii denumirii”, a declarat Dumitru Cornea, primarul de la Albeni. Obţinerea de fonduri prin intermediul acestei asocieri este singura soluţie pentru ca o parte din problemele comunităţilor locale să poată fi rezolvate. Dacă în majoritatea localităţilor primarii se luptă să obţină fonduri pentru reabilitarea unor drumuri, la Albeni pe lista investiţiilor prioritare se află construcţia unei noi grădiniţe.

Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: