Grave nereguli depistate în dosarele de ajutor social din judeţ

Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj a început prelucrarea dosarelor celor care beneficiază de ajutor social şi a celor care primesc alocaţie complementară pentru copiii minori aflaţi în întreţinere. Nu mare le-a fost mirarea angajaţilor Agenţiei când au descoperit că zeci de familii din Gorj primesc aceste venituri ilegal. Acest lucru se datorează în general primarilor care, deşi au obligaţia să verifice dosarele la domiciliul solicitantului, nu ţin cont de prevederile legale.

Zeci de nereguli au identificat angajaţii Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Gorj la prelucrarea dosarelor de ajutor social şi alocaţii complementare. Printre cele mai grave se numără acelea că unele familii din Gorj beneficiază de aceleaşi prestaţii şi în alte judeţe sau aceeaşi familie are date diferite în cele două dosare. „Am întâlnit cazuri când aceeaşi familie declara la dosarul de ajutor social că are trei copiii în întreţinere iar la ajutorul de alocaţie că are patru copiii în întreţinere. La unele dosare de ajutor social s-au luat în calcul şi copiii peste 18 ani. Ca să nu mai zic că lipsesc pagini din dosare, datele nu sunt completate corect sau am descoperit că unele familii primesc acest tip de ajutor şi la Gorj şi în alte judeţe. Primarii au obligaţia să verifice la domiciliul fiecărui beneficiar dacă este sau nu aşa cum declară”, a declarat Monica Podaru, director AJPS Gorj.

Va suspenda plata ajutoarelor

Conducerea AJPS Gorj a atras atenţia primarilor, în cadrul unei şedinţe organizate vineri de Instituţia Prefectului, că în cazul în care până pe data de 5 a fiecărei luni, nu sunt transmise informaţiile corecte, beneficiarii nu vor mai primi sumele aferente fiecărui tip de ajutor. „Dacă până pe data de 5, în fiecare lună, dumneavoastră nu faceţi verificările care se impun atunci AJPS va suspenda plata acestor ajutoare. Noi nu am putut prelucra aceste dosare în termen din cauza neregulilor descoperite”, a adăugat Monica Podaru. 

Ce spun primarii

Marea majoritate a primarilor spun că le este aproape imposibil să verifice situaţia fiecărei familii în parte. „La mine la primărie vine şi face dosar, după aia se duce în alt judeţ şi face şi acolo. Eu când mă duc să verific nu găsesc pe nimeni acasă. Ca să nu mai zic că fac declaraţie pe propria răspundere. În plus, documentaţia este atât de stufoasă că aproape tot ajutorul, omul îl dă pe întocmirea dosarului şi pe drumurile făcute, ba la Târgu Jiu, ba mai ştiu eu unde”, a declarat Victor Geogia, primarul din Bengeşti Ciocadia

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: