Greblă află sentinţa înainte de Paşte. Procurorii vor cu executare!

Toni Greblă, în trecut prefect şi senator de Gorj, dar şi fost judecător la Curtea Constituţională, ar putea afla înainte de Paşte decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul de corupţie în care este judecat. Procurorul DNA a cerut marţi pedeapsă cu executare pentru acesta. Greblă s-a apărat spunând că tot timpul a apărat legea, nu a încălcat-o.

Instanţa supremă va da pe 5 aprilie sentinţa în dosarul în care fostul judecător al Curţii Constituţionale, Toni Greblă, este acuzat de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii.

Ce au cerut procurorii

La ultimul termen al procesului, desfăşurat marţi, un procuror de la DNA a cerut magistraţilor condamnarea lui Toni Greblă la închisoare cu executare şi interdicţia de a mai ocupa funcţii publice pe o anumită perioadă. Procurorul DNA a motivat solicitarea prin faptul că ar avea probe pentru acuzaţiile aduse. „Bîrcină a arătat că a oferit sume de bani lui Greblă în perioadele de campanie, dar fără a primi nimic în schimb, doar în virtutea unor relaţii de prietenie. În legătură cu faptele privind relaţia infracţională cu Prundianu, şeful SNLO confirmă acuzaţia adusă acestuia, dar şi un alt martor care a arătat că Prundianu dorea achiziţia de energie. Nu era o interdicţie pe relaţia România-Rusia, doar că ele nu erau relaţii comerciale reale. Bîrcină se temea ca banii şi produsele nu vor ajunge în Rusia şi rezultă cu claritate din discuţiile telefonice avute de acesta. Aplicaţi pedepse cu închisoarea în limitele legale pentru fiecare dintre infracţiuni”, a solicitat procurorul DNA în cazul lui Greblă.
De asemenea, procurorul de şedinţă a cerut închisoare cu executare şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosar, respectiv oamenii de afaceri Ion Bîrcină şi Mihai Prundianu, dar şi pentru Grecu Gheorghe şi Victor Dolghi.

Cum s-a apărat Greblă
Procurorul a explicat că Toni Greblă este acuzat de trafic de influenţă în relaţia cu omul de afaceri Ion Bîrcină, căruia i-a promis că va interveni la funcţionari şi conducători din companii naţionale, printre care şi Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari, pentru ca omul de afaceri să obţină diverse contracte.
Reprezentantul DNA a arătat că omul de afaceri Ion Bîrcină a organizat mese festive în comunităţile de romi din judeţul Gorj, în circumscripţia unde Toni Greblă a candidat la Parlament.
În ultimul cuvânt spus în faţa instanţei, Toni Greblă a negat acuzaţiile pe care i le aduce DNA. „În întreaga mea activitate, am respectat instituţiile şi am preţuit timpul oamenilor. Nu am înţeles în timpul urmăririi penale care sunt acuzaţiile care mi se aduc. Am sperat că voi fi lămurit de rechizitoriu. Nu s-a întâmplat aşa. Conţinutul interceptărilor, unele cu erori, altele sesizate de mine cu erori, nu relevă săvârşirea niciunei fapte penale. Din convorbiri nu rezultă că eu am săvârşit vreo faptă penală. Am 25 de ani de activitate publică, în care m-am implicat cu responsabilitate. Am fost şi sunt apreciat pentru activităţile mele. Am convingerea fermă că nu am comis niciuna dintre faptele penale imputate de procurori şi până la sfârşitul vieţii mă voi lupta să dovedesc motivele ce au stat la baza acestei urmăriri penale”, a declarat Toni Greblă.

Care au fost acuzaţiile
DNA susţine că, în perioada 2010-2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 - 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 - 2015), a pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 euro.
De asemenea, Toni Greblă este acuzat că ar fi primit: folosinţa gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648 lei; suma de 1.200 lei; materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 lei.
În schimbul acestora, potrivit procurorilor, Greblă i-a promis lui Bîrcină că va interveni la persoane cu funcţii de decizie pentru a-i facilita contracte, inclusiv pe piaţa de energie.

Greblă a mai fost acuzat de implicarea în unele activităţi economice, cum ar fi vânzarea de struţi şi capre de la o fermă pe care ar deţine-o prin interpuşi.

Avea aparatură de interceptare şi în baie

Toni Greblă a fost primul şi deocamdată singurul judecător de Curte Constituţională anchetat de DNA. Sunt voci care spun că Greblă a fost executat pentru că s-a opus legilor Big Big Brother, care dădeau puteri sporite SRI. Greblă a vorbit despre asta acum câteva luni la Antena 3: „S-a început urmărirea penală în iunie 2014 împotriva mea, când s-a dat prima lege neconstituţională Big Brother, am fost urmărit penal fără să fiu informat. Tot în iunie 2014, s-au obţinut mandate de interceptare, filmare, fotografiere, până în sept 2014, după cea de-a doua lege Big Brother, s-a obţinut de la ICCJ mandate prin care ofiţerului etnic i s-a permis să intre în locuinţă şi să instaleze aparatură până în ianuarie 2015. Aceasta reprezintă cea mai gravă formă de intruziune. A fost montată aparatură în toate încăperile, inclusiv în baie. În camera de la hotel. (...) Timp de patru luni am fost monitorizat în cel mai aspru şi intim mod eu şi familia mea şi acele imagini eu nu ştiu ce s-a întâmplat. Nimic din ce au înregistrat în acea perioadă nu a fost folosit în dosar. Au fost emise 45 de mandate de percheziţii, domiciliare şi informatice, la mine acasă şi la prietenii mei. Nimic din ce au găsit nu a fost folosit în dosar”.

Vizualizări: 704

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: