Grefierii din Gorj şi-au făcut lista de revendicări

Ştefan Mihai, vicepreşedintele Sindicatului Justiţia Oltenia, s-a întâlnit cu personalul auxiliar de specialitate şi cel conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor gorjene. În cadrul şedinţei care a avut loc în data de 14 octombrie, la sediul Tribunalului Gorj, au fost dezbătute problemele care i-au făcut pe grefieri să declanşeze acţiuni de protest.

Grefierii speră ca revendicările lor şi statutul să fie aprobate de către Ministerul Justiţiei, în cadrul şedinţei din data de 24 octombrie. „Ne dorim să avem şi noi un statut al grefierilor, s-a lucrat foarte mult la proiect, iar pe data de 24 octombrie ne aşteptăm ca Ministerul Justiţiei să-i dea o formă finală, agreată şi noi, iar apoi să-l trimită în Parlament. Tot în cadrul aceleaşi şedinţe se vor dezbate şi revendicările noastre”, a declarat Mihai Ştefan, vicepreşedintele Sindicatului Justiţia Oltenia.
Printre revendicările grefierilor se numără: mărirea schemelor de personal din instanţe şi parchete, la toate categoriile de personal auxiliar de specialitate şi conex; mărirea numărului cursanţilor de la Şcoala Naţională de Grefieri; rezolvarea plăţii orelor suplimentare prestate aproape zilnic peste program, week-end, sărbători legale; adoptarea şi intrarea in vigoare a unui nou Contract Colectiv de Muncă care să reglementeze drepturile şi obligaţiile breslei; Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să preia bugetul tuturor instanţelor judecătoreşti; înfiinţarea organului de gestionare a carierei judiciare personalului auxiliar de specialitate si conex, respectiv Ordinul Grefierului; eliminarea condiţiei de vârstă la acordarea pensiei de serviciu; normarea muncii pentru toate categoriile de personal; acordarea pensiei speciale pentru personalul conex; mărirea numărul de grefieri-arhivari, întrucât la peste 200 instanţe din ţară sunt angajaţi doar 800 arhivari, precum şi acordarea sporului de calculator, având în vedere faptul că majoritatea timpului de lucru este consumat la lucrul cu computerul. De asemenea, grefierii mai cer şi mărirea numărului de zile de concediu de odihnă la 35 pe an şi acordarea de bilete de tratament.

Vizualizări: 579

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: