Greva foamei. Un boier a luat pământurile a 91 de familii!

Gheorghe Gruian din Prigoria a intrat în greva foamei şi este hotărât protesteze atâta timp cât sănătatea îi va permite.  Bărbatul este supărat că pământul moştenit de la părinţi a fost retrocedat unor foşti boieri. Primarul din Prigoria explică faptul că el a refuzat retrocedarea, până când un judecător a dat o decizie executorie şi irevocabilă în acest sens.

Gheorghe Gruian din Prigoria protestează de ieri dimineaţă în faţa Instituţiei Prefectului, după ce şi-a încercat norocul şi la Strasbourg. Bărbatul este nemulţumit că şi-a pierdut pământul moştenit de la tatăl său. „Am certificat de moştenitor, iar primăria a dat titlu de proprietate urmaşilor boierilor şi anume Mariei Ioniţescu Jitea. Noi lucrăm pământurile de zeci de ani, iar acum vor să ni le ia. Din 2010 ne judecăm, însă Maria Ioniţescu a obţinut hotărâre judecătorească şi definitivă. Este vorba de o suprafaţă de 54 de hectare care este deţinută de 91 de familii din Prigoria. Eu am cam 3,4 hectare de teren. Am fost şi la Strasbourg, dar m-am întors aşa cum am plecat. Mi-au spus oamenii că mulţi dintre ei stăteau la coadă de mai bine de trei luni şi tot nu şi-au rezolvat problemele”, a declarat Gheorghe Gruian.

Problema nu poate fi rezolvată

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului cunosc situaţia localnicilor din Prigoria şi spun că nu există nici o soluţie din cauza anomaliilor existente în actuala legislaţie a ţării. Şeful Serviciului de Verificare a Actelor a precizat că astfel de situaţii sunt întâlnite în majoritatea zonelor necooperativizate din judeţ. „Nu avem ce face peste hotărârea instanţei. Nu avem nici un fel de pârghii pentru a reconstituit dreptul de proprietate într-un alt amplasament. Cunoaştem situaţia de la Prigoria şi ca domnul Gheorghe Gruian sunt sute de gorjeni din zonele necooperativizate. Aceştia au folosit terenurile în perioada comunistă, de când au venit părinţii lor de pe front, şi le-au dat unul altuia prin moştenire. Foştii proprietarii au câştigat în instanţă şi au fost împroprietăriţi”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Instituţiei Prefectului.

Vina aruncată în spatele autorităţilor locale

Gheorghe Gruian consideră că cea mai mare parte a vinei aparţine primarului de la Prigoria. „Primarul este vinovat pentru că a emis titlul de proprietate. El ne-a lucrat pe la spate. A vrut să pară oaia albă şi când colo a ieşit la iveală că este oaia neagră în toată această încurcătură. Dumnealui are zeci şi sute de hectare de teren, însă la ţăranii care îşi pierd pământurile nu se gândeşte”, a precizat Gheorghe Gruian.

Edilul Emil Răgman spune că, iniţial, a refuzat cererea Mariei Ioniţescu. „Ca toţi urmaşii boierilor, femeia a venit cu acte de la Arhivă şi a cerut să-i dăm pământul. Noi nu i l-am dat şi ne-a dat în judecată. În urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile i s-a reconstituit dreptul de proprietate. Ca atare, dumneaei a intrat în posesia titlului de proprietate. Eu înţeleg, supărarea lui Gheorghe Gruian pentru că dumnealui a mai cumpărat teren şi de la ceilalţi oameni aflaţi în situaţia sa, însă primăria nu are nici un amestec. E vorba despre o hotărâre judecătorească şi irevocabilă”, a declarat Emil Răgman, primarul comunei Prigoria.

Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: