Mii de pacienţi plătesc din cauza echipamentelor defecte din spital

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu aşteaptă de mai bine de un an fonduri pentru repararea sau înlocuirea unor echipamente medicale. Colonoscopul şi endoscopul sunt defecte din 2013, iar reparaţiile s-ar ridica la câteva zeci de mii de lei. Pacienţii sunt nevoiţi să meargă la unicul cabinet privat dotat cu astfel de echipamente sau la spitalele din Novaci şi Târgu Cărbuneşti. Problema este recunoscută de conducerea spitalului, asta în timp ce Direcţia pentru Sănătate Publică Gorj a comunicat faptul că în spitalele din judeţ nu sunt probleme legate de aparatură şi medicamente, ci doar de personal.

Direcţia de Sănătate Publică Gorj a finalizat un control în spitalele din judeţ şi a constatat că acestea nu au probleme cu aparatura medicală sau cu stocul de medicamente. Elena Pițian,purtătorul de cuvânt al instituției, a precizat că singura problemă depistată este deficitul de personal. Constatarea este contrazisă atât de evidenţele de zi cu zi, dar şi de declaraţiile altor oficiali din sistemul sanitar.

Pacienţii, orientaţi către cabinetul privat

Linia de endoscopie digestivă, care include colonoscop şi gastroscop, a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu nu mai funcţionează de mai bine de un an. Aparatura fiind defectă, pacienţii care aveau nevoie de analize care se fac cu această aparatură au fost nevoiţi să meargă la singurul cabinet privat care dispune de colonoscop şi gastroscop. Conducerea spitalului spune că ar costa prea mult repararea acestei linii de endoscopie digestivă şi că de preferat ar fi achiziţia unei noi aparaturi, dar nu sunt fonduri în acest sens. “Trusa a fost donată de consiliul local din Târgu Jiu şi a funcţionat timp de câţiva ani buni, însă s-a defectat. Pentru reparaţiile la colonoscop avem nevoie de 30 mii lei iar pentru gastroscop 50 mii. O nouă trusă ar costa circa 150 mii lei, depinde de firmă. Este prevăzută achiziţia uneia noi dar nu sunt fonduri. Din câte ştiu, aceste analize se pot face doar la cabinetul privat al medicului Ghiorghiţoiu”, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, Vasile Stănculete.

Colonoscopia este o investigaţie ce permite medicului să observe interiorul intestinului gros (rectul şi colonul) cu ajutorul unui instrument flexibil prevăzut cu o mică cameră numit colonoscop. Această investigaţie e de mare ajutor în cazul descoperirii polipilor, a zonelor ulcerate, a tumorilor sau a zonelor inflamate sau hemoragice.

Casa decontează doar analizele făcute în spital

Un set de analize la acest gen de aparatură costă între 200 şi 300 de lei sau cel puţin atât decontează statul din bugetul asigurărilor de sănătate. Conform conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, analizele sunt decontate doar dacă se efectuează în cadrul spitalului, în caz contrar, pacienţii trebuie să scoată bani din propriul buzunar. Au totuşi posibilitatea să facă aceste analize la spitalele din Novaci şi Târgu Cărbuneşti, în acest caz fiind decontate de CJAS Gorj. „Pentru colonoscopie şi endoscopie, asiguraţii noştri pot beneficia gratuit la spitalele din Târgu Cărbuneşti şi Novaci unde există astfel de aparate care sunt în contractul cu Casa de Asigurări, iar pentru cele care se fac la cabinete private se plătesc aceste servicii medicale”, a precizat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

În acest context se pune problema dacă pacienţii sunt dispuşi să meargă zeci de km pentru a face aceste analize gratuit sau dacă starea de sănătate le permite să se deplaseze pe o asemenea distanţă. Mai mult, acest lucru neîndreptăţeşte pe toţi cei care an de an cotizează la bugetul asigurărilor de sănătate.

Autorităţile judeţene ştiu despre această situaţie

În şedinţa de dialog social care a avut loc miercurea trecută la Prefectura Gorj, problema a fost prezentată prefectului Alin Văcaru. Culmea, sesizarea a venit din partea unui sindicalist din minerit şi energie. „Am observat că pe colonoscop nu se mai lucrează de aproape un an de zile, la fel şi pe gastroscop. Ca să trimiţi cine ştie pe unde, s-ar putea undeva până la 3000 de pacienţi anual, în condiţiile în care ai aşa ceva şi nu reuşeşti ca să-l pui în funcţiune, nu mi se pare corect. Trusa de colonoscop şi gastroscop am înţeles că este făcută donaţie de către Consiliul Local al municipiului Târgu Jiu. Cu atât mai mult am fi interesaţi ca să fie funcţional”, le-a spus autorităţilor Tiberiu Grigoriu, preşedintele Federaţiei „Univers”, filiala Târgu Jiu.   

Vizualizări: 438

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: