Grigorescu: Problema termocentralelor ţine de securitatea naţională

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, se declară din nou un susţinător al energiei pe cărbune, într-o postare pe facebook. El consideră că "Independenţa energetică nu ne este de folos atâta timp cât funcţionarea parcurilor eoliene şi fotovoltaice, a centralelor hidro depinde de condiţiile meteorologice. În mod similar, nu este suficient să ne asigurăm consumul de gaze naturale din producţie proprie atât timp cât, la temperaturi scăzute, presiunea în sistem scade, chiar pe cale naturală, la limita de avarie. Faptul că 30% din energia consumată pe timp de iarnă provine din cărbune face ca problema termocentralelor să fie una de securitate naţională şi nu o problemă socială, cum greşit a fost înţeleasă până acum. Pentru a schimba actuala paradigmă nu este suficient un document de viziune, este nevoie de o reformă serioasă, de un angajament pe termen lung".
Grigorescu vorbeşte şi despre Complexul Energetic Hunedoara, întrat în insolvenţă, cu datorii de 1,3 miliarde de lei şi Complexul Energetic Oltenia (CEO) înregistra pierderi de circa 900 de milioane de lei la finalul anului trecut. "La mijlocul lunii aprilie, Comitetul pentru minerit, organism consultativ înfiinţat special pe lângă Ministerul Energiei, a confirmat soluţia de restructurare a CEH prin restrângerea activităţii, prin păstrarea a două grupruri energetice şi a două mine viabile, urmând ca celelalte două să intre în programul de închidere agreat cu Comisia Europeană. De cealaltă parte, Complexul Energetic Oltenia (CEO) înregistra pierderi de circa 900 de milioane de lei la finalul anului trecut. Am trecut la schimbarea imediată a conducerii societăţii şi la limitarea cheltuielilor nenecesare, inclusiv sponsorizări către cluburi de sport care echivalau cu salariul anual a 330 de angajaţi. CEO se află în plin proces de redresare, fiind necesare în continuare măsuri de eficientizare, discutate cu partenerii sociali, dar şi planuri de modernizare a capacităţilor de producţie. Toate acestea nu s-au pus în practică fără convulsii sociale, inevitabile. Susţinerea pentru reforme a venit mai degrabă de la cei afectaţi de reforme decât de la cei care, în anii din urmă, le-au promis soluţii iluzorii. Problema Văii Jiului sau a Gorjului nu este însă o problemă exclusiv a Ministerului Energiei sau a Guvernului, ci o problemă a întregii societăţi româneşti, iar o soluţie pe termen lung va avea nevoie de o implicare socială amplă".
Ministrul spune că a înlocuit manageri de la vârful conducerilor societăţilor în dificultate, atunci când performanţa managerială lăsa de dorit, şi că a scos la concurs posturile de conducere la companii importante, unde nu era aplicată Ordonanţa 109 (CEO, Oil Terminal). "Am cerut ca cei care fac obiectul unei investigaţii penale să părăsească posturile de conducere din întreprinderile de stat, în ciuda obiecţiilor legate de prezumţia de nevinovăţie, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive. Am amendat, împreună cu alte ministere interesate, Ordonanţa 109 privind managementul profesionist, pe baza unui proiect realizat în colaborare cu instituţiile internaţionale, care întăreşte standardele de integritate şi asigură o mai bună evaluare a performanţei directorilor societăţii". Ministrul vorbeşte însă şi despre faptul că există o rezistenţă la schimbare a „sistemului”. (A.A.)

Vizualizări: 665

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: