Gropile de gunoi, supravegheate prin satelit!

Uniunea Europeană ne supraveghează şi gropiile de gunoi prin satelit! În judeţul nostru depozitele de gunoi de la Baia de Fier, Polovragi şi Mătăsari încă funcţionează, deşi ar fi trebuit închise până pe 16 iulie potrivit unei directive europene.  Depozitele de gunoi din Gorj sunt supravegheate prin satelit de Uniunea Europeană. Şi asta pentru a determina autorităţile locale să respecte termenul impus de UE de închidere a acestora. Gheorghe Fometescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, spune că, ieri, l-a informat şi pe Gheorghe Gaşpar, primarul comunei Mătăsari că este supravegheat de la distanţă de europenii. „ Primarii trebuie să înteleagă că toate depozitele de gunoi trebuie închise. I-am explicat şi primarului de la Mătăsari că este urmărit prin satelit. Acum câţiva ani am transmis la Uniunea Europeană o situaţie cu toate depozitele de gunoi din judeţ. Acum nu avem încotro şi trebuie să la închidem, chiar dacă asta nu este pe placul tuturor primarilor“ , a declarat Fometescu.  
 Directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Gorj susţine că în oraşele judeţului problema închiderii gropilor de gunoi este pe cale să se rezolve, dar în mediul rural lucrurile se mişcă încă foarte greu. „În localităţiile rurale mai sunt trei depozite neconforme. Este vorba de Baia de Fier, Polovragi şi Mătăsari. Am vorbit cu primarii şi le-am explicat că trebuie să respectăm termenele impuse de Uniunea Europenă. Ei se ascund în spatele crizei financiare şi susţin că nu sunt banii pentru închidera depozitelor de gunoi. Ieri, am vorbit cu primarul de la Mătăsari care a motivat că nu a avut timp să se ocupe de închiderea gropi de gunoi pentru că a fost plecat în concediu“, a precizat Fometescu.  
 În cazul în care situaţia nu se prezintă conform planului, care există la Agenţia de Mediu şi Garda de Mediu, responsabilii locali riscă amenzi cuprinse între 20.000 şi 100.000 de lei. În judeţul Gorj, oficial toate cele opt gropi de gunoi au fost închise şi funcţionează doar depozitul ecologic de la Târgu Jiu, care preia deşeurile din tot judeţul.
 


Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: