Gunoi și diplome

Oamenii bătrâni sunt mai deștepți. Indiferent de ce-au citit sau ce-au absolvit. În general, când cineva mai bătrân se contrazice cu tine, e bine să taci. Nu-i musai să aibă dreptate, dar e de bun-simț să cedezi. Și nu mă refer la bun-simț ca la o regulă politicoasă a societății, ci la acceptarea faptului că omul acela știe mai multe decât tine. A văzut mai multe, i s-au întâmplat chestii, a tras concluzii, a căpătat o experiență imbatabilă, mai presus de orice ai fi putut tu, un tânăr impertinent, acumula.

Louis C.K., unul dintre cei mai mari comici în viață, spunea că un tânăr de 28 de ani cu trei doctorate este cu mult mai prost decât un gunoier de 55 de ani. De fapt, că faptul că are trei doctorate îl face cu atât mai prost, pentru că omul ăla, ăla tânăr, și-a petrecut ultimii 15 ani gândindu-se la aceleași trei lucruri. Gunoierul, pe de altă parte, ”a fost odată în stațiune la mare și a văzut un mort plutind în piscina hotelului sau i-a fost făcut un hand job de către un miner, la un bâlci”. Louis C.K. subliniază faptul că era miner, nu minor. Un om cu mâini murdare care lucrează într-o mină. Prin urmare, oricât de incult sau de ignorant ar fi, gunoierul are o experiență care îl ajută în cântărirea problemelor și în găsirea soluțiilor pentru ele. A trăit istoria. A văzut lucruri pe care tinerii nici măcar nu și le pot imagina. Știe cum merg treburile.

Sigur, nu e meritul gunoierilor că sunt inteligenți. Și nici vina doctoranzilor că trebuie să tacă mâlc atunci când vorbesc cu gunoieri bătrâni. E doar firea lucrurilor și e greu să schimbi orânduiala. Poate doar gunoierii cu trei doctorate ar putea s-o facă.

Vizualizări: 354

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: