Guvernatorul Isărescu a inaugurat muzeul din grota de la Tismana

Grota în care a fost ţinut tezaurul Românei în cel de-al Doilea Război Mondial este acum deschisă publicului şi a fost vizitată ieri de guvernatorul Băncii Naţionale a României. Mugur Isărescu a participat, ieri, la ceremonia de punere a Actului de fundaţie al Muzeului Tezaurului de la Mănăstirea Tismana. La eveniment a participat şi Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj Ion Călinoiu, directorul BNR Târgu Jiu, Gheorghe Birău, dar şi oameni de cultură din judeţ.

Lucrările de amenajare a grotei unde România a ascuns aurul în al Doilea Război Mondial au început anul trecut, dar proiectul a fost iniţiat încă din 2007. Mugur Isărescu a menţionat că întreaga cantitate de aur a ajuns în februarie 1947 la Bucureşti, spulberând astfel toate legendele apărute de-a lungul timpului potrivit cărora aurul a ajuns tot la ruşi.

„Operaţiunea Neptun“

Guvernatorul Băncii Naţionale Române (BNR) a vorbit despre operaţiunea cunoscută sub numele de „Neptun“ sau „Tismana“, desfăşurată în 1944, când 242 de tone din tezaurul României, dar şi trei tone de aur polonez au ajuns în grota de lângă Mănăstirea Tismana. Întreaga cantitate de aur a fost păstrată până în 1947 în această peşteră. Isărescu a amintit şi despre aurul trimis la ruşi, dar care nu s-a mai întors la români. „Banca Naţională a României a învăţat temeinic din experienţa dramatică a Primului Război Mondial, când cele 93 de tone de aur trimise în Rusia nu s-au mai întors, astfel că, în cel de-al Doilea Război Mondial, a decis să apere singură stocul său de aur. În 1944, tezaurul era sub foc încrucişat: pe de o parte, Armata Germană, care se afla în România, pe de alta, Armata Roşie, care se apropia de graniţa noastră răsăriteană. În aceste condiţii, Banca Naţională, în acord cu guvernul, a decis să transporte aurul, în cel mai deplin secret, aici, la Tismana, unde a fost depus în peşteră“, a explicat Mugur Isărescu.  Guvernatorul mai spune că menirea acestui muzeu, aflat în faza de construcţie, este aceea de a transmite mesajele evenimentelor istorice evocate publicului, în mod special tinerilor.

IPS Irineu: Tezaurul, protejat cu dinamită

La eveniment a fost şi Mitropolitul Olteniei, iar un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de sfinţire a muzeului. Mitropolitul Irineu a povestit că prima dată, tezaurul a fost depus în beciul lăcaşului de cult. „Acest proiect s-a născut datorită unui entuziasm sufletesc. Mi-aş permite domnule guvernator să spun că noi le-am făcut pentru că suntem amândoi olteni. Tezaurul a fost pus prima dată în beciul mănăstirii, după aceea a fost adus în peşteră. Era proiectat în aşa fel încât dacă duşmanul, invadatorul, găsea tezaurul, peştera se prăbuşea, era dinamitată, se ducea odată cu mănăstirea“, a declarat Mitropolitul Olteniei. „Se deschide pentru judeţul Gorj o filială reală a Băncii Naţionale“, consideră preşedintele Ion Călinoiu.

LEGENDE

Legenda potrivit căreia un pod din Tismana s-a rupt atunci când a trecut camionul în care se afla aurul a fost confirmată de Cristian Păunescu, consilierul guvernatorului BNR. Acela a fost momentul în care sătenii au văzut casetele de aur. În acest muzeu sunt prezentate publicului momente din perioada 1944-1947, documente din arhiva BNR.

AFIS

În Tismana era afişat un mesaj foarte clar, în română, rusă şi germană: „Cine este prins că ucide, fură, violează, cu arma în mână, va fi împuşcat pe loc, după somaţie“. De asemenea, în judeţ erau zece puncte de alarmă, iar garnizoana pregătită oricând să intervină.

103,7 tone de aurdeţine BNR la acest moment

Vizualizări: 238

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: