Guvernul aprobă plăți compensatorii pentru mineri

Guvernul Orban se reuneşte, miercuri, în şedinţă, pe ordinea de zi regăsindu-se proiectul de OUG privind aplicarea unor măsuri de protecţie socială în cazul disponibilizărilor din Valea Jiului.

Potrivit ordinii de zi a şedinţei Executivului, Cabinetul Orban ar putea adopta proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA şi Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, în perioada 2019 – 2024.

Prevederile acestei ordonanţe reglementează ”acordarea venitului lunar de completare, ca măsură de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate în baza unui plan de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive”.

Aproape 300 de angajaţi ai exploatărilor miniere Paroşeni şi Uricani au protestat având ca revendicare adoptarea unei ordonanțe pentru acordarea de plăți compensatorii, circa o sută dintre ei blocându-se în subteran. Protestul a început în timpul guvernării PSD și a fost suspendat după învestirea cabinetului liberal.

update: Proiectul a fost adoptat miercuri în ședință de guvern.

Vizualizări: 6,495

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: