Guvernul interzice Minprest să preia concediaţii de la firmele sindicatelor

Peste 900 de gorjeni au fost concediaţi de la firmele sindicatelor minere, dar circa 300 vor fi reangajaţi, pentru că au dat în ultimii ani terenuri la minerit. Directorul CE Oltenia a primit sarcină de la şeful judeţului, Ion Călinoiu, să găsească soluţii până la 15 septembrie. Laurenţiu Ciurel susţine că a încercat să-i angajeze pe oameni la Minprest, dar Ministerul de Finanţe nu şi-a dat acordul. Ciurel spune că oamenii vor fi reangajaţi la firmele de la care au fost daţi afară, Olservmin şi SindJilţ. Sindicalistul Marciuc exclude angajările la Sind Jilţ, pentru că firma s-a închis definitiv. În schimb, Olservmin este în reorganizare şi ar putea prelua o parte din personal.

Circa 900 sute de gorjeni au rămas fără locuri de muncă după ce firmele prestatoare din minerit şi energie au fost închise sau au intrat în reorganizare, deoarece CE Oltenia nu le-a mai prelungit contractele de servicii. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a dat asigurări că un număr de trei sute de oameni vor fi reangajaţi la Minprest, dar Laurenţiu Ciurel a anunţat ieri că aceştia vor ajunge pe statele de plată la Olservmin sau Sind Jilţ. A explicat faptul că angajările la Minprest nu au fost acceptate de Ministerul de Finanţe. „Începând cu 15 septembrie, după ce trec cele 45 de zile în care nu am avut dreptul conform legii să fac o reorganizare, în jur de trei sute din foştii angajaţi care au dat terenuri şi au situaţii grele, deja lista e făcută, vor fi reangajaţi pe una din aceste firme, Sind Jilţ sau Olservmin. Nu se poate la Minprest, am încercat, dar nu ne-a aprobat Ministerul de Finanţe“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Angajaţii de la aceste firme, cazuri sociale

Cel mai probabil vor fi angajaţi la Olservmin, pentru că Sind Jilţ este în lichidare. „Nu la Sind Jilţ pentru că firma este în lichidare. S-a încheiat, gata. De azi lichidatorul începe să preia firma“, a declarat Adrian Marciuc, lider de sindicat pe zona Jilţ. Adrian Marciuc mai spune că la Sind Jilţ erau circa 250 de persoane care se încadrau în cerinţele administraţiei, au dat terenuri şi aveau probleme financiare grave. „Ei au zis că au selectat 300. La Sind Jilţ erau 150 cu convenţie că au dat terenuri şi încă 100 cazuri sociale grele, plus convenţii din alea vechi. Nu ştiu dacă vor fi şi ei angajaţi“, a mai spus acesta.

Directorul adjunct de la Minprest, Alin Văcaru, nu a ştiut că Ministerul de Finanţe a respins angajările. „Nu ştiu, acum aud. Probabil au făcut dumnealor un memorandum. Conform Legii 15/2013 s-ar putea să fie o creştere prea mare de personal. Trei sute de oameni pentru contractele pe care le avem suplimentar. Ar putea fi asta“, a declarat directorul adjunct de la Minprest, Alin Văcaru.

Fiecare cu angajările lui

Pe de altă parte, directorul Alin Văcaru a menţionat că zilele trecute a depus la Bucureşti un memorandum pentru angajarea a 80-90 de persoane, dar fără legătură că persoanele cărora conducerea CEO le-a promis locuri de muncă. Văcaru a spus că a primit avizul Direcţiei Juridice, memorandumul a rămas la secretarul de stat Maricel Popa pentru aviz, după care va ajunge la ministrul energiei Constantin Niţă şi apoi în Guvern, pentru aprobare. „Noi am luat centrale de la Jilţ Nod şi Jilţ Sud, am mai luat un service maşini de la Termo Rovinari. Şi ne trebuie un mecanic, un electrician, 7-8 oameni la Jilţ, cam 21 de oameni. Pentru aceştia noi am făcut un memorandum, iar ieri am fost la ministerul energiei am depus memorandumul. Noi am luat vreo trei semnături pentru memorandumul pentru oamenii care ne interesau pe noi acum. Am făcut pentru 80-90 de oameni“. Acesta a mai spus că unele posturi trecute în memorandum sunt deja ocupate, iar pentru celelalte se vor face angajări. „Probabil din aceia trei sute“, a mai spus Văcaru.  

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: