Guvernul Ponta pe ritmuri de Kazacioc

Cea mai mare lovitură pe care o primeşte Guvernul Ponta nu este aşa cum credeam de la adversarii politici, ci tocmai de la cei care păreau până nu demult că-i sunt prieteni şi uneori chiar consilieri. Grupul rus Mechel, care deţine 5 combinate siderurgice din ţară, a anunţat că închide 4 combinate pe perioadă nedeterminată. Cele patru combinate sunt: Cîmpia Turzii,  Laminorul Brăila, Oţelu Roşu şi Ductil Steel Buzău, rămânând în funcţiune doar combinatul de la Târgovişte şi acesta până nu se ştie când.

Pe lângă faptul că industriei de sârmă şi siderurgiei  din România i se pune cruce pentru totdeauna, pentru că liniile de fabricaţie vor continua să fie tăiate şi topite la Târgovişte, Guvernul Ponta se trezeşte în prag de alegeri cu mii de oameni fără slujbe, care nu au altă soluţie decât să iasă în stradă. Nenorocirea pentru el este că nu mai poate să spună că de vină este PD-L sau Băsescu, pentru că aproape toate aceste combinate au fost vândute pe timpul guvernării PSD şi a premieratului lui Adrian Năstase, în perioada 2000-2004. Toate aceste combinate au fost cumpărate prin intermediul unor societăţi  cu sediile în alte ţări decât cele ruseşti şi de cele mai multe ori având un singur concurent, indianul de la Galaţi.

Gurile rele au spus atunci că indianul şi ruşii şi-au împărţit siderurgia, primul rămânând cu tabla, iar ruşii cu sârma. În continuarea politicii de privatizare a predecesorilor săi, Ponta a declarat recent că-i aşteaptă tot pe ruşi să preia Oltchimul, asta poate pentru că a aflat că vor să se lase de siderurgie şi să se apuce de petrochimie. Pentru că nu poate să-şi ţină limba în gură, Ponta a anunţat şi de data asta că Diaconescu, care rămâne în continuare doar un circar, le-a stricat planurile ruşilor de la TISE, societatea care face parte din Gazprom. Limbuţia lui Ponta l-a scos din sărite pe ambasadorul rus de la Bucureşti, care a simţit nevoia să se ducă la ministerul Economiei şi să clarifice problemele. Vom afla în curând dacă ambasadorul s-a dus să-şi ceară drepturile pentru firmele ruseşti  sau să-i tragă de urechi pe guvernanţi pentru limbuţia fără rost pe care o vehiculează pe post de program de guvernare.

Vizita ambasadorului rus la ministrul Economiei n-a mai scandalizat pe nimeni aşa cum s-a scandalizat tot USL-ul pentru vizita ambasadorului  american la Guvern pe vremea suspendării lui Băsescu. Până la urmă, guvernul Ponta va juca, aşa cum i se cântă de mai mulţi ani, cazaciocul, pentru că nu are încotro, aşa şi-a aşternut. Ruşii de la grupul Mechel, încă de la preluarea celor 5 combinat,e au declarat că au în intenţie să cumpere toate centralele electrice pe care le va scoate statul roman la privatizare, pentru a beneficia pentru combinate de energie ieftină.

Încercări de privatizare a sistemului energetic se tot fac cam din aceeaşi perioadă cu preluarea combinatelor, dar, ca un făcut, de fiecare dată planurile de privatizare nu au fost duse până la capăt. Ultimele declaraţii ale puterii se înscriu în parcursul desenat, în senul că se spune tot mai apăsat că noul conglomerat energetic pe care-l formează Complexul Energetic Oltenia în Gorj va scoate la privatizare o parte însemnată din acţiuni chiar anul viitor.

Mă gândesc că, dacă pachetele scoase la vânzare vor fi cumpărate tot de ruşi,  vor avea energie ieftină pentru repornirea combinatelor…

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: