Hanu: Dacă închid carierele se închide oraşul Motru

Primarul din Motru, Dorin Hanu, a reacţionat după ce directorul general Laurenţiu Ciurel a vorbit despre reorganizarea CE Oltenia în sensul renunţării la unele cariere şi termocentrale. Sunt două variante de lucru, dar oricare va fi aleasă va afecta carierele Lupoaia şi Roşiuţa. Edilul spune că încetarea activităţii miniere în zona Motru ar însemna închiderea municipiului Motru, dar şi a comunelor din zonă. 

Reporter: Cum vedeţi propunerile făcute de Fondul Monetar Internaţional administraţiei CE Oltenia, mai ales că ambele au drept consecinţă închiderea carierelor din zona Motru? 

Dorin Hanu: Înseamnă că s-ar închide Motru total. Singura noastră economie la ora actuală sunt cele două cariere care mai există. S-a închis subteranul, s-a închis tot. Se închid şi societăţile care oferă servicii către carieră. UEF disponibilizează, Olservmin s-a închis, de la Minprest au mai rămas câţiva la Motru. Dacă se închide şi mineritul înseamnă că oraşul acesta s-a închis de tot, nu mai există nicio şansă şi nicio soluţie. 

Rep.: Consideraţi că acestea sunt variante bune pentru a scoate compania din impasul în care se află? 

D.H.: Eu sper că se vor găsi soluţii să nu se ajungă aici. Ar fi o tâmpenie, cea mai mare tâmpenie. Sunt convins că nu va accepta nimeni să se întâmple asemenea lucruri în Gorj. Atunci să închidem toată ţara, să facem ce zice FMI, să se ducă toată industria din România. Eu sper, şi sunt convins, că nu se va ajunge aici. Nu va accepta nimeni asemenea variante. Închiderea celor două cariere înseamnă că zona Motrului, cu toate comunele din jur, vor fi puternic afectate şi se vor închide din punct de vedere economic şi social. Ar fi un dezastru pentru zona Văii Motrului, de la Glogova, Samarineşti, Văgiuleşti, toată zona este dependentă de cele două cariere, inclusiv Slivileşti. Şi aşa locurile de muncă s-au împuţinat de la o zi la alta. Asta mai trebuie să se închidă şi cele două cariere şi atunci am pus cruce la toată zona. 

Rep.: Aveţi alte propuneri? 

D.H.: Da. Să funcţioneze în continuare, să se găsească soluţii pentru exportarea energiei electrice, pentru exportarea cărbunelui. Să se facă ceea ce ar trebui să se facă pentru această zonă. Nu să închidem, nu să disponibilizăm. Să se dialogheze cu sindicatele, să se discute, să nu se mai ia din salariile oamenilor, din veniturile lor. Asta mi-aş dori eu cel mai mult. Cred că toate lucrurile astea ţin de cei care conduc la ora actuală complexul. 

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: