Hanu: Externalizarea carierelor duce la faliment

Dorin Hanu, primarul oraşului Motru, nu este îngrijorat din cauză că CE Oltenia nu mai livrează cărbune către RAAN Drobeta Turnu Severin. Edilul local spune că cele două cariere Lupoaia şi Roşiuţa vor rezista întrucât livrează lignit termocentralelor din Craiova şi Turceni. O problemă majoră ar fi externalizarea carierelor. Hanu crede că o astfel de măsură ar duce la faliment. Acesta a mai precizat că închiderea mineritului ar şterge oraşul Motru de pe hartă

Rep.: Cum vedeţi actuala situaţie a Complexului Energetic Oltenia, dat fiind faptul că aveţi două cariere în Motru?

D.H.: Eu consider că toţi factorii de răspundere trebuie să se implice pentru rezolvarea acestei probleme, a Complexului Energetic Oltenia. Am înţeles din presă că s-au deblocat prevederile privind contractul colectiv de muncă, am înţeles că salariaţii nu şi-au pierdut din venituri. S-a ajuns la concluzia pe care fiecare dintre noi o prevedeam de la început, adică nu va fi nici un conflict, totul se va rezolva pe cale amiabilă, dar în urma unui dialog. Acel dialog s-a realizat până la urmă şi mă bucur foarte mult că salariaţii nu şi-au pierdut drepturile.

Rep.: RAAN nu mai este beneficiar al cărbunelui la CE Oltenia. Vă îngrijorează acest lucru, ţinând cont de faptul că o cantitate mare de cărbune de la cariere pleca spre RAAN?

D.H.: Din câte ştiu eu de la conducătorii de cariere din zona Motru, ei au desfacere la ora actuală. Au unde să dea cărbune, este Craiova, este chiar şi contractul cu sârbii, se dă şi în partea cealaltă către Turceni, dacă este nevoie, deci nu sunt probleme de desfacere la cele două cariere de la Motru.

Rep.: Se discută despre externalizarea unor capacităţi energetice de producţie. Consideraţi că este o soluţie bună externalizarea carierelor din Motru şi a termocentralelor din Craiova?

D.H.: Sub nici  o formă nu este o variantă bună. Orice fărâmiţare va duce la scoaterea în insolvenţă în condiţiile în care nu devin rentabile. Este periculoasă orice fărâmiţare în cadrul Complexului Energetic Oltenia, prin fărâmiţare se vor închide rând pe rând carierele, cu cât sunt mai unite cu atât CEO va fi mai puternic şi va rezista pe piaţă. După părerea mea, o soluţie ar fi mixul energetic şi nicidecum externalizarea carierelor. 

Rep.: Cum ar afecta o astfel de măsură oraşul Motru?

D.H.: Noi suntem un oraş monoindustrial care depindem în totalitate de minerit, de cele două cariere din zona Motru. Închiderea mineritului va avea efecte economice foarte grave şi implicit efecte sociale foarte grave, va duce la dispariţia oraşului Motru. Din cei 8.000 de salariaţi care sunt la ora actuală în Motru, peste 5.000 depind de minerit, lucrează în cariere sau în cadrul firmelor prestatoare de servicii pentru CE Oltenia. Din cauza închiderii subteranului şi a restructurărilor din CEO, Primăria Motru a pierdut 10 miliarde de lei vechi la bugetul local, în ultimii doi ani, banii care îi încasam din impozitele pe salarii. Cred că se vor găsi măsuri încât acest complex să nu intre în faliment.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: