Hanu s-a întâlnit cu Videanu

Primarul oraşului Motru împreună cu directorul UATTA Motru, Ilie Schinteie, au participat miercuri la o şedinţă cu Ministrul Economiei, Adriean Videanu. Una din problemele discutate a fost datoria de miliarde pe care UATTA o are către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Din toamnă, este posibil ca motrenii să plătească mai mult la căldură şi apă caldă.

Alţi şase primari din ţară, care sunt în aceeaşi situaţie cu primăria Motru, au fost prezenţi la întâlnirea cu ministrul Economiei, întâlnire ce îşi propunea găsirea unor soluţii pentru redresarea economică. Una din soluţii, pe care însă toţi primarii au respins-o a fost aplicarea ordonanţei prin care primăriile puteau face credite la bănci cu o dobândă de numai 6,25% pentru a-şi putea plăti datoriile către companiile furnizoare de căldură şi apă caldă. „Întâlnirea nu a avut drept scop discutarea scumpiri gigacaloriei ci aplicarea ordonanţei prin care primăriile se pot împrumuta la bănci cu o dobândă de 6,25%. Am respins categoric, această ordonanţă nu se poate aplica pentru că niciuna din primării nu-şi pot permite să facă un credit în condiţiile actuale fie el şi cu 6,25% dobândă. Sperăm să găsim alte soluţii”, a declarat Dorin Hanu, primarul oraşului Motru.

Edilul din Motru spune că măsura scumpirii gigacaloriei nu este o măsură foarte bună în condiţiile în care mai mult de jumătate din motreni beneficiază de subvenţie pentru încălzire. „Nu ştiu cât de bună ar fi această măsură pentru că în Motru mai mult de jumătate din oameni au ajutoare de încălzire, în jur de 3.600 de beneficiari. Creditul pe care am putea să-l facem este pentru a ne plăti noi datoria către UATTA. Din Motru cele mai mari datorii le au şcolile, ele au cel mai mare consum”, a declarat Dorin Hanu.

Oricum dacă ar fi să se ia în calcul scumpirea gigacaloriei şi la Motru, măsura ar fi aplicată din luna noiembrie pentru că vara consumul nu este atât de ridicat şi la UATTA funcţionează o singură centrală, cea pentru apă caldă.

De neglijat nu este însă nici datoria UATTA Motru către SNLO, aceasta ridicându-se la 102 miliarde de lei. „Datoria UATTA Motru către SNLO se ridică la 102 miliarde de lei. Este o datorie mai veche care era şi acum un an când UATTA a început să aparţină de Consiliul Local. Sunt datorii vechi şi banii sunt greu de strâns”, a declarat Dorin Hanu.

În Motru, oamenii plătesc lunar 108 lei pentru o gigacalorie.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: