Hemofilicii gorjeni, nevoiţi să se abţină de la tratament

Cei 15 bolnavi de hemofilie din judeţul Gorj sunt condamnaţi să supravieţuiască cu bani din ce în ce mai puţini alocaţi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pe programul pe care se încadrează. Ca şi cum nu ar fi de ajuns, hemofilicii gorjeni se abţin practic de la tratament pentru a nu epuiza flacoanele cu factor din spital.

Chiar dacă sunt 15 oameni diagnosticaţi cu hemofilie în judeţul Gorj doar 9 dintre aceştia primesc tratament asigurat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru că au forme mai uşoare şi nu necesită tratament. „Suntem conştienţi că este o boală foarte gravă, că orice hemoragie poate fi fatală pentru ei, cu toate acestea doar nouă din cei 15 hemofilici din Gorj beneficiază de tratament ceilalţi având forme uşoare care nu necesită tratament. Pentru anul acesta am alocat 64.000 de mii de lei pentru primul trimestru. Mai mult nu putem face”, a declarat Cosma Dumitrescu, directorul economic al Casei de Asigurări de Sănătate Gorj.

Pe de altă parte, reprezentantul hemofilicilor din ţară, Daniel Andrei consideră că de la an la an suma alocată bolnavilor de această boală este în continuă scădere. „Dacă în 2008 ne-au dat 239.000 de lei, în 2009 195.000 ajunserăm ca în 2010 să ne dea 64.000 de lei. Tratamenul respectiv este foarte costisitor un singur flacon cu 500 de unităţi costă în jur de 700 de lei iar un adult are nevoie de mai mult de un flacon. Ideal ar fi ca şi ceilalţi şase să fie în tratament chiar dacă nici acum nu sunt nevoiţi să-l plătească însă nu ar mai fi nevoiţi să facă atâtea drumuri”, a declarat Daniel Andrei, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Hemofilie din ţară.

Totodată, bolnavilor de hemofilie din Gorj le este teamă să folosească din flacoanele cu factori din Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu pentru că spun ei la nevoile actuale le-ar epuiza pe toate şi atunci nu ar mai rămâne nimic pentru urgenţe. „Noi, bolnavii din Gorj ne-am pus de acord ca să nu ne atingem de flacoanele din spitalul judeţean şi în caz de nevoie să mergem în continuare în alte oraşe care beneficiază de mai multe astfel de flacoane. Am hotărât asta pentru că acum doi ani, într-o urgenţă, a murit un om pentru că se epuizaseră flacoanele din spital. Nu vrem să se întâmple aşa ceva şi mai bine lăsăm rezervele din spital decât în caz de urgenţă majoră pentru că la ce nevoi am avea în acest moment sigur le-am epuiza pe toate”, a declarat Daniel Andrei.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: