Hidroelectrica nu are bani să decolmateze lacul Vădeni

Directorul tehnic al Hidroelectrica, Ion Tiriplică, a fost prezent ieri la Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă în vederea prezentării riscurilor colmatării lacului Vădeni. Hidroelectrica doreşte iniţierea unei acţiuni de decolmatare tocmai în scopul de a preveni riscurile însă la momentul de faţă costurile sunt prea ridicate, circa 11 milioane de euro. Lacul Vădeni nu a mai fost supus niciodată unei asemenea acţiunii.

Lacul din Vădeni ar putea deveni un lac cu probleme pentru locuitorii municipiului Târgu Jiu. Colmatarea lacului ar putea avea efecte nebănuite pentru municipiu motiv pentru care conducerea Hidroelectica doreşte iniţierea unei acţiuni de decolmatare. Costurile decolmatării se ridică undeva la 11 milioane de euro, bani de care Hidroelectrica nu dispune. „Lacul în sine poate fi sursă de risc dacă sunt anumite deficienţe în construcţia lui, dacă e deficienţă la echipamente, dacă se depăşesc cumva debitele undelor care au fost luate în calcul la proiectarea barajului. Deocamdată riscuri există dar sunt controlate”, a declarat Ion Tiriplică, director tehnic Hidroelectrica. Reprezentanţii societăţii spun că au întâmpinat multe probleme, mai ales din cauza gunoaielor din zona lacului Vădeni. „Am avut mari probleme din cauza gunoaielor. Noi am încercat şi le-am evacuat pe cât posibil. Am avut şi anul trecut firmă care a curăţat suprafaţa lacului şi pe anul acesta avem un contract pentru asemenea acţiuni”, a declarat Ion Tiriplică. 

COSTURI

Decolmatarea nu s-a făcut vreodată, iar studiile arată că „ar însemna producţia amenajării pe doi ani“. „Nu e fezabilă din punct de vedere economic dar e necesară. Se caută variante, s-ar putea să renunţăm la acumulare şi centralele să fie transformate pe cursul râului fără să mai avem o acumulare în spate. Valoarea lucrărilor ar fi în jur de 11 milioane de euro”, a adăugat Tiriplică.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: