Hotărârea avantajoasă pentru CE Oltenia, recunoscută de ANRE

Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a adoptat pe 2 august modificarea Ordinului 33/2012, în sensul precizării modului în care vor funcţiona pe piaţa de echilibrare (PE) unităţile de producţie dispecerizabile termo care fac obiectul HG 138/2013. Modificarea acestui ordin ajută CE Oltenia, a declarat directorul Diviziei Energie, Aurel Medinţu.

 „Ordinul privind instituirea unor reguli pe piaţa de echilibrare a fost emis în baza prevederilor HG nr. 138/2013. ANRE a transpus astfel aceste prevederi în legislaţia secundară, şi anume modificând Ordinul ANRE nr. 33/2012, care explicita modul de integrare în funcţionarea pieţei de echilibrare a prevederilor privind accesul garantat şi dispecerizarea cu prioritate“, se arată în comunicatul de presă al ANRE. Completarea şi modificarea Ordinului 33 a fost pusă în discuţie în luna mai când CE Oltenia a oprit toate grupurile energetice. CE Oltenia a fost pe zero în condiţiile în care era în vigoare HG 138/2013, dar nici ANRE şi nici Transelectrica nu o luau în calcul. În urma unor presiuni politice, dar şi după ce energeticienii din Gorj au protestat în faţa ANRE instituţia a decis modificarea regulilor pieţei de echilibrare.

Garantat 500 de MWh

Important pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO) este că de acum se aplică şi Hotărârea Guvernului 138/2013 privind obligativitatea preluării a 500 de MWh, dar are şi furnizarea serviciilor tehnologice de sistem către Transelectrica la o putere de 600 MWh. Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a declarat pentru bursa.ro că noile reguli corelează preţul de ofertă pe PE pentru creşterea de putere cu preţul de închidere de pe PZU plus 450 de lei/MWh.

Modificările ANRE îi nemulţumeşte pe furnizorii de energie care susţin că nu sunt avantajaţi consumatorii. Dar, Complexul Energetic Oltenia susţine ANRE în această cauză şi vrea ca toţi participanţii la piaţă să poată oferta la preţ minim, indiferent de tehnologie. Practic, de acum înainte la descărcarea grupurilor, preţul minim va fi de 0,1 lei/MWh pentru toţi producătorii, iar dispecerul va face selecţia din punct de vedere tehnic. 

REACŢIE

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a declarat pentru bursa.ro că soluţia aleasă de ANRE pentru echilibrarea pieţei va aduce consumatorilor de energie costuri suplimentare. 

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: