Ia mai turnați măi, hăi-hăi!

Știre mare azi pe Antena 3: Ion Besoiu și Nicolae Breban au colaborat cu Securitatea. Prima știre de pe site. Cu ea încep toate jurnalele de la fix. Ca să vezi! Deci li se pare news-worthy (cum ar zice englezul) o decizie a CNSAS-ului despre un actor care nu mai e de mult în prim-plan și despre un scriitor care n-a fost niciodată. Când același CNSAS a dat o decizie asemănătoare în cazul tatălui patroanei postului, toți ziareștii de pe actualitate de la Antena 3 erau în concediu. Site-ul era înghețat și buletinele de știri mute. Ar putea spune că Dan Voiculescu nu li se pare o mare personalitate celor de la Intact Media, dacă nu ar da o știre cu el la televizor de fiecare dată când Voiculescu însuși sau fundația lui trag o bășină. La propriu.

Altfel, CNSAS-ul continuă dezvăluirile complet neinteresante, dând în gât niște bieți moșnegi. Dacă o țin în ritmul ăsta nebun cu dezvăluirea dosarelor, în curând ne vom trezi că CNSAS-ul va da pe goarnă cadavre. Și poate tot niște morți băgăm și la pușcărie. Ah, stați c-am uitat, turnătoria nu se pedepsește penal. De fapt, nu se pedepsește nici cum. Nici măcar de vreo demisie de onoare cauzată de o astfel de deconspirare nu-mi amintesc. Ba mai mult, există o tendință tot mai evidentă de-a bagateliza turnătoria și-ai scuza pe turnători. ”Și ce, dom'le, cine n-a turnat pe vreme aia? Așa era perioada, n-aveai de ales, ce mare lucru?”. Acest discurs penibil e cu atât mai prezent cu cât auzim de tot mai mulți foști turnători. E un trend explicabil: dacă presupunem prin absurd că, să zicem, 70% dintre români au colaborat cu securitatea, nu va mai rămâne nimeni care să-i acuze. Corul turnătorilor care vor vrea să se dezvinovățească va stabili normalitatea.

Soluția este mai la îndemână decât am putea crede. Orice film prost în care protagoniștii suferă de diverse ne asigură că timpul le rezolvă pe toate. De data asta chiar așa se va întâmpla: abia când vor muri turnătorii vom ști sigur că am scăpat de ei. Și, mă rog, mai rămânem cu ăștia de după 90, pe care i-om rezolva noi cumva.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: