Ieftin ca braga !

Braga a jucat modest la Cluj, dar s-a impus din cauza lipsei de curaj a pandurilor. Portughezii sunt favoriţi la calificarea în grupe după victoria cu 1-0 venită după o mare greşeală a lui Erico. Eşecul gorjenilor a completat o seară mizerabilă pentru români în Europa League după Maccabi Haifa – Astra 2-0 şi Swansea – Petrolul 5-1.

Pandurii – SC Braga 0-1 (0-0), Stadion „Cluj Arena”, Cluj, spectatori 6.000

A marcat: Yazalde (min. 51)

Pandurii: Stanca – Unguruşan, Erico, Mamele (Bohale, 55’), Christou (cpt.), Momcilovic – Anton, Breeveld (Adrovic, 80’), Nicoară (Buleică, 55’) – Eric – Matulevicius. Antrenor: Cristi Pustai

Braga: Eduardo – Baiano, Santos, Coelho, Joaozinho – R. Micael (J. Pedro, 95’), Luiz Carlos, Mauro – Alan (cpt.) (Custodio, 73’), Yazalde, S. Agra (Pardo, 64’). Antrenor: Jesualdo Ferreira.

Cartonaşe galbene: Nicoară (min. 52), Breeveld (78’) / Yazalde (52’)

Arbitri: Florian Meyer – Holger Henschel, Christoph Bornhorst. Rezervă: Peter Sippel (toţi din Germania)

Pustai a surprins în startul meciului printr-o aşezare aparent ultradefensivă, cu Mamele, Christou şi Erico în central defensivei. Acest 5-3-2 a funcţionat însă doar pe faza de apărare, pe atac Unguruşan şi Momcilovic participând activ pe benzi.

Repriză în mersul piticului

Tatonare, tatonare şi iar tatonare. Aşa a început meciul dintre Pandurii şi Braga cu doi antrenori care nu erau dispuşi să-şi asume prea multe riscuri. Pustai s-a betonat în apărare în speranţa că nu va primi gol şi va păstra şanse de calificare în Portugalia. Jesualdo Ferreira l-a contrat cu un 4-3-3 prudent în care munca şi disciplina erau cuvinte de aur. Aşa se face că primele 15 minute au adus un căscat continuu. Abia după 20 de minute Ruben Micael, omul de 3,5 milioane de euro adus de la Atletico Madrid, s-a încumetat să tragă la poartă. Şutul ratat i-a trezit şi pe panduri. Nicoară n-a ajuns însă la o minge în adâncime în timp ce Momcilovic a ratat şutul şi poarta lui Eduardo. Primele semne de viaţă ale gorjenilor au precedat o nouă ocazie a lui Ruben Micael. Gorjenii au revenit în forţă, Momcilovic a centrat periculos, Coelho a reluat spre propria poartă, dar Eduardo a intervenit miraculos şi a salvat un autogol ca şi făcut. Ce înseamnă să ai un portar cu 30 de meciuri în naţională...O neînţelegere între Momcilovic şi Stanca putea duce la un dezastru, dar Luiz Carlos a tras peste. Repriza s-a încheiat cu şutul lui Micael prins de Stanca şi ratarea atacantului dorit cândva de Steaua şi CFR, Yazalde.

Erico i-a „curăţat”

Deşi Braga nu era evident în cea mai bună zi, Pustai a continuat cu 3 fundaşi centrali şi după pauză. Unul din ei a comis-o. Erico da Silva a pasat direct la adversar, Braga a plecat pe contraatac, Micael a şutat în bară, mingea a ajuns la Alan care i-a centrat-o perfect lui Yazalde pentru 0-1. O greşeală de începător care a dus la un gol nemeritat pentru portughezi. Pustai a reacţionat. L-a scos pe aerianul Nicoară şi l-a introdus pe Bohale. A renunţat şi la un fundaş central, culmea tocmai la Mamele! şi l-a aruncat în luptă pe Buleică. Fostul mijlocaş de la U Cluj a creat panică pe gazonul familiar, dar a rămas neînţeles de colegi. În special de Matulevicius care a înotat permanent în gol. Buleică a rămas cel mai periculos pandur. A încercat şi poarta însă şutul său cu stângul a trecut agonizant pe lângă. Nici finalul de joc nu a adus inspiraţie peste jocul mediocru al elevilor lui Pustai care şi-au diminuat şansele la calificare după acest eşec. Ba mai mult, Braga putea rezolva definitiv ecuaţia, dar Micael a tras în Stanca din postură de unu la unu cu goalkeeperul gorjean. Peste o săptămână la Braga e nevoie de o mică minune pentru ca Pandurii să ajungă în grupe. Şanse ar mai fi pentru că Braga a părut o echipă mai slabă decât Hapoel Tel Aviv...

11 – şuturi au tras spre poartă ambele echipe, raportul şuturilor pe poartă fiind unul foarte scăzut: 1-2

Moment de reculegere pentru Costică Ştefănescu

Pandurii au preluat modelul Stelei din meciul cu Legia Varşovia şi nu au început partida cu Braga fără a ţine un moment de reculegere în memoria fostului căpitan al României, Costică Ştefănescu. Cel supranumit „ministrul apărării” s-a sinucis la vârsta de 62 de ani după o lungă suferinţă cauzată de o boală incurabilă. Oficialii pandurilor au cerut aprobarea UEFA pentru a putea ţine momentul de reculegere iar aprobarea a venit în ziua meciului.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: