Ieri

Ieri, când mergeați pe stradă, ați simțit ceva în aer, în afară de praf și frig- Cu siguranță cei cu simț mai bun al mirosului nu au putut să rateze izul de artist nebun care, de ani buni încoace, înmiresmează atmosfera poluată de 8 decembrie. Pe 8 decembrie a murit un geniu al rock-ului și s-a născut altul. Nu în același an, e adevărat.

Pe 8 decembrie 1943 John Lennon avea trei ani împliniți și habar nu avea că, peste fix 37 de ani, o să moară împușcat de un fan nebun, taman în apogeul creativ al carierei. În aceeași zi, se năștea Jim Morrison, care nu știa nici el că, peste 27 de ani, o să moară în condiții ce nu vor fi fost elucidate niciodată într-un hotel din Paris.

Morrison este considerat și în prezent de către mulți specialiști drept cel mai charismatic lider de formație rock din istoria muzicii. Jim Morrison a fost, la fel ca Bob Dylan, mai întâi poet, poate chiar filozof, și abia apoi cântăreț. Era fascinat de existențialiștii francezi și de poeții din Grecia Antică încă de mic copil, iar profesorul său de literatură își amintește că a avut multă vreme impresia că Jim inventează că citește toate acele cărți englezești aparent obscure, pe care le data ca fiind din secolele XVI – XVII. Morrison a trăit până la 27 de ani, când a intrat în faimosul club 27 alături de alte legende ale rock-ului, ca Janis Joplin, Jimi Hendrix și, mai nou, Amy Winehouse, murind în condiții suspecte.

Spuneam că, atunci când Morrison se năștea, Lennon avea deja trei ani și nu mai avea de trăit decât 37. John Lennon a avut o copilărie grea. Crescut de o mătușă, John și-a cunoscut mama în adolescență, în ceea ce-și amintea ca fiind cel mai important eveniment din viața lui de până atunci. La doar câteva zile  îl trăia pe unul dintre cele mai triste: mama îi era omorâtă cu mașina de un polițist beat. Abia apucase să o cunoască. Aceste evenimente și alte traume din copilărie au făcut din John Lennon figura întunecată a altfel veselilor bitălși, autorul cântecelor psihedelice și încărcate de semnificații din repertoriul formației (Strawberry Fields Forever, I Am the Walrus, Come Togheter, In My Life sau mai puțin cunoscutul Julia, dedicat mamei lui).

Pe 8 decembrie 1980 un fan nebun îl împușca mortal pe John Lennon în fața reședinței sale din New York. Mark David Chapman (pe numele lui complet) tocmai primise, mai devreme în aceeași seară, un autograf de la Lennon pe albumul Double Fantasy. În aceeași zi, Jim Morrison ar fi împlinit 37 de ani. 8 decembrie este, deci, o zi tristă, dar în care avem pretextul să ascultăm niște muzică bună.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: