Iliana şi Florin Gheorghiu lucrează în echipă pentru artă

Soţii Gheorghiu întregesc frontul cultural al Cărbuneștiului împreună cu puținii artiști pe care acest oraș îi are. Florin și Iliana au adus la lumină un izvor iconografic pierdut, iar temele iconografice, religioase sunt îmbogățite de cei doi artiști prin adăugarea de elemente arhitectonice, desene geometrice și florale. Florin Gheorghiu, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Gorj, dorește ca mai mulți iubitori ai artei să treacă pragul Galeriilor Municipale de Artă din Târgu Jiu și să admire lucrările artiştilor.

Soții Florin și Iliana Gheorghiu realizează icoane pe sticlă și pe lemn. ”Suntem o echipă și împreună am adus la lumină un izvor iconografic pierdut de demult, ce se afla în zona Bumbești-Jiu, bazat pe icoana naivă, încadrată într-o ramă crestată, de inspirație folclorică”, spune Florin Gheorghiu. Cei doi, Iliana și Florin Gheorghiu sunt absolvenții Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, specializarea Grafică și Artă Murală. Ramele icoanelor sunt bazate pe geometrie, însușire esențială a întregii ornamentistici populare românești, atestând vechimea acestei arte renăscută și dezvoltată de această familie de artiști. Cei doi își găsesc inspirația în zona bisericilor de lemn, a mănăstirilor vechi de secole, cât și în zona Muzeului Satului. Programul iconografic cu subiect religios este inspirat din icoanele vechi, ilustrații și schițe făcute la mănăstirile din țară. 

Temele iconografice, religioase, sunt îmbogățite de cei doi artiști prin adăugarea de elemente arhitectonice, desene geometrice și florale. Originalitatea, interpretarea artistică, îmbinarea armonioasă dintre stilul naiv și cel decorativ, folosirea noțiunilor din arta bizantină fac din fiecare icoană o lucrare cu caracter artistic ce identifică creația celor doi artiști în peisajul cultural gorjean. ”Ne-am axat în zona satului creștin pe redimensionarea valorilor sculpturilor țărănești cu tentă rustică, pe geometrii specifice folclorului”, mai menționează artistul Florin Gheorghiu.

DORINȚĂ

”Am dori ca mai mulți iubitori ai artei să treacă pragul Galeriilor Municipale de Artă din Târgu Jiu, cât și a atelierelor de creație pentru a descoperi frumusețea vieții de artist. Arta pe care o realizăm este o artă pentru oameni”, afirmă Florin Gheorghiu.

EXPOZIȚIE

Iuliana Gheorghiu pregătește o expoziție personală, ce va ilustra în jur de 50 de ”Oglinzi ale sufletului”, așa cum se intitulează și expoziția pe care o pregătește și care va avea loc pe 16 februarie la Târgu Jiu.

Vizualizări: 221

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: