Impozitele pentru clădiri, modificate de la 1 ianuarie

Impozitele pentru clădiri vor fi modificate, începând cu data de 1 ianuarie, atât pentru proprietarii persoane fizice cât şi pentru proprietarii persoane juridice. De asemenea, de anul viitor, vor fi acordate scutiri de la plata impozitelor pentru târgujienii care îşi vor reabilita termic locuinţele. Aceste măsuri au fost reglementate printr-o Hotărâre de Consiliu Local.

Consiliul Local Târgu Jiu a aprobat, ieri, nivelul taxelor şi impozitelor ce vor trebui plătite de către cetăţeni începând cu data de 1 ianuarie. În cazul persoanelor fizice impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1 % la valoarea impozabilă a clădirii. Această valoare impozabilă se reduce în funcţie de anul terminării construcţiei, după cum urmează: cu 20% pentru clădirea ce are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă, cu 10% pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă. Persoanele fizice care deţin în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit majorat astfel: cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu; cu 150 % pentru cea de a doua clădire, în afara celei de la adresa de domiciliu; cu 300 % pentru cea de a treia clădire în afara celei de la adresa de domiciliu. În ceea ce priveşte impozitul ce se impune a fi plătit pentru clădirile persoanelor juridice acesta creşte în raport de anul ultimei reevaluări a construcţiei, astfel: cu 10% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă şi cu 30% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.

SCUTIRE

Proprietarii care îşi reabilitează termic locuinţele pe propria cheltuiala vor putea beneficia de o scutire de la impozitul local aferent imobilului respectiv pe o perioada de şapte ani. "Măsura a fost luată pentru a-i face pe oameni să investească in reabilitare. Vom  acorda scutiri de 100% de la plata impozitelor pentru cei care îşi reabilitează termic locuinţele”, a declarat Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Târgu Jiu.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: