„În 2024, carierele din Rovinari vor arăta ca la carte”. Cine spune!

S-au făcut investiții mai serioase în minerit în ultimii doi ani, s-au făcut și exproprieri și, anul viitor, promite Complexul Energetic Oltenia, carierle vor arăta „ca la carte”. Este vorba despre Pinoasa, Tismana și Roșia, după cum declară Cosmin Trufelea, membru în Directoratul companiei. 

Cosmin Trufelea a explicat că au fost făcute mai multe investiții în minerit în ultimii doi ani pentru că, până acum, acest sector a fost vitregit de fonduri. Banii mulți s-au dus spre termocentrale până acum.

„A fost o perioadă mai dificilă și pentru zona minieră. La un moment dat, investițiile care s-au făcut în termocentrale pentru conformările pe mediu, în Rovinari, Turceni, Ișalnița s-au făcut în detrimentul mineritului. În ultimii doi ani, investițiile în zona minieră au fost mult mai mari decât în anii precedenți. Am văzut foarte mulți, în special între liderii de sindicat, care spun că sunt probleme, cu role, covoare spintecate. Datorită necesarului de cărbune pentru termocentrale, poare s-a excavat mai mult în treptele de cărbune și blocajele care au apărut datorită neexproprierilor făcute din diferite motive la timp au dus la aceste probleme”, a spus Cosmin Trufelea, membru în Directoratul CEO.

Trufelea a adăugat că, la începutul anului viitor, carierele din zona Rovinari vor arăta „ca la carte”. „Carierele din zona Rovinari, atât Roșia, Pinoasa, Tismana, au fost făcute exproprierile. Suntem cu fronturile în 2024, începutul lui 2024, vor arăta așa cum sunt în proiectele de execuție ale carierei. Ca la carte. Roșia arată foarte bine. Pinoasa, la fel. Tismana”, a mai adăugat Trufelea, într-o emisiune la Gorj Online.

Rămâne de văzut dacă faptul că vor arăta ca la carte va fi suficient ca să mai și supraviețuiască pe mai departe. Asta ținând cont de faptul că, în trei ani, ar trebui să se pună cruce mineritului. Cel puțin asta și-a asumat Complexul prin programul de restructurare. Asta dincolo de promisiunile unora din rândul politicienilor, administrației companiei sau dintre sindicaliștii care se îmbată cu apă rece și declară în spațiul public că energia pe cărbune va avea viață lungă de acum înainte. Planurile semnate de statul român în fața celor de la Comisia Europeană îi contrazic și doar viitorul ne va arăta cât de lungă va mai fi existența grupurilor pe cărbune din Gorj, grupuri care țin becurile aprinse în România pe secetă sau ger.

Vizualizări: 6,265

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: