În Gorj mai sunt oameni care stau în întuneric

Suntem în secolul XXI însă în județul Gorj se mai găsesc câteva locuințe ce nu sunt racordate la energie electrică. Oamenii își duc zilele în întuneric de o viață fie pentru că racordarea este prea scumpă, fie că bezna a devenit deja o obișnuință pentru mulți dintre ei. În comuna Aninoasa există o singură gospodărie care de ani de zile nu are curent, primarul Ilie Petroi declarând că bărbatului i s-a părut prea scump să-și aducă lumină în casă. Un caz similar se întâlnește și în comuna Bumbești Pițic.

Bătrânul Stanciu, așa cum îi spun oamenii din Aninoasa, este singurul cetățean al comunei care nici până în prezent nu este racordat la energie electrică. Bărbatul este pensionar și a stat fără curent de când se știe. Casa lui este prea departe de restul satului așa că racordarea la curent ar costa o avere. ”Avem o singură casă pe o uliță izolată în satul Sterpoaia. Este vorba de un bătrân, pensionar, nu are familie, are grijă o familie din sat de el. Se descurcă greu fără curent electric, vara mai e cum mai e dar iarna e greu de tot. Din câte cunosc, nu a avut posibilități financiare să suporte racordarea și a rămas așa”, a declarat Ilie Petroi, primarul din Aninoasa.

Lumină de la lampă

Un caz asemănător întâlnim și în comuna Bumbești Pițic. O singură gospodărie din toată comuna nu are curent electric fiind că locuința a fost construită la 250 de metri de restul caselor. Drama bărbatului este și mai mare. Din cauza condițiilor precare, bărbatul de 35 de ani a fost părăsit de soție și cei trei copii. ”Avem un singur caz în satul Cârligei Deal, o persoană de 35 de ani nu are curent electric. Are o situație mai dificilă, l-a părăsit soția și copiii. Se descurcă greu, cu lanterne și lămpi. Noi am încercat să-l includem într-un proiect însă nu avem finanțare. Mai grav este că nu are nici serviciu, muncește prin sat”, a declarat primarul Michi Nioată.

SOLUȚII

Consiliul Județean Gorj a început deja demersurile de a identifica și alte cazuri de familii care nu sunt racordate la curent electric întocmai pentru a găsi soluții. Până în prezent nu se cunoaște cu exactitate numărul gospodăriilor din Gorj care stau în întuneric.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: