În primul tur de scrutin, votul s-a dat pe regiuni

Oltenia, Muntenia, Moldova sunt roşii. Banatul, Ardealul, Bucovina şi Dobrogea sunt portocalii. Capitala ţării a fost adjudecată de Traian Băsescu în toate cele şase sectoare, iar Crin Antonescu a fost pe locul al doilea. Geoană a fost aruncat de bucureşteni pe locul al treilea în toate sectoarele, inclusiv în cel condus de Marian Vanghelie, noua eminenţă cenuşie a Partidului Social Democrat.

Oltenia a fost colorată în roşu după ce Mircea Geoană a câştigat toate cele cinci judeţe. Interesant este că în Gorj a fost cea mai mică diferenţă între Geoană şi Băsescu, de doar 7%, în timp ce la Olt diferenţa a ajuns la 18%, iar în Dolj la 15%. În Vâlcea, Geoană a avut zece procente în faţa lui Băsescu, iar la Mehedinţi 8%. Democrat liberalii spun că în Gorj minerii şi energeticienii activi au votat pentru Băsescu şi de asta diferenţa a fost ceva mai mică decât alte judeţe din Oltenia. Cele 53.436 de voturi luate de Traian Băsescu în Gorj au reprezentat totuşi un record absolut faţă de câte voturi lua candidatul PD la alte alegeri.

Bucureştenii l-au ignorat pe Geoană

Interesant este că în Bucureşti Traian Băsescu a câştigat toate cele şase sectoare, fiind de fiecare dată urmat de Crin Antonescu. Mircea Geoană nu a existat nici măcar în sectorul 5, unde primar este mentorul său spiritual Marian Vanghelie, edilul agramat care nu pierde nicio ocazie pentru a garanta pentru candidatul PSD.

Votul în Bucureşti a arătat astfel: sectorul 1 Băsescu 31%, Antonescu 30%, sectorul 2 Băsescu 31%, Antonescu 28%, sectorul 3 Băsescu 31%, Antonescu 29%, sectorul 4 Băsescu 30%, Antonescu 27%, sectorul 5 Băsescu 29% Antonescu 24%, sectorul 6 Băsescu 31%, Antonescu 29%.

Băsescu a învins categoric acasă la Iohannis

Sibiu este judeţul în care Traian Băsescu a învins cel mai categoric, obţinând 44% din voturi, urmat de Crin Antonescu cu 22%. Din nou, Geoană a fost la etc. Sibiu este judeţul în capitala căruia este primar Klaus Iohannis, cel susţinut de Antonescu şi mai de nevoie de Geoană pentru funcţia de premier.

Şi acasă la actualul premier, Emil Boc, adică în judeţul Cluj, Traian Băsescu a învins categoric, el obţinând 41%, Crin Antonescu 20% şi din nou Mircea Geoană este la etc.

Traian Băsescu a fost învingător şi acasă la el, în judeţul Constanţa, chiar dacă acesta este fieful lui Radu Mazăre, unul dintre cei mai vocali lideri ai PSD. Scorul obţinut de Băsescu la Constanţa este de 37%.

Cu cine votează liberalii?

Crin Antonescu a exclus luni posibilitatea de a îl susţine pe Traian Băsescu în al doilea tur de scrutin. Cu toate acestea, părerile sunt împărţite. „Crin Antonescu nu putea să ia această decizie de unul singur, trebuia să ia mai întâi pulsul celor care i-au dat votul. Aşa a făcut şi Tăriceanu atunci când a decis singur să nu participăm la guvernare şi a plătit cu postul de preşedinte. Dacă timpul va dovedi că Antonescu a mizat greşit pe cartea PSD, va avea aceeaşi soartă ca Tăriceanu. Păcat, pentru că era pe un val mare de simpatie, care ar fi putut ridica partidul. Acum, mulţi dintre noi suntem descumpăniţi de ceea ce se întâmplă”, a declarat ieri un primar PNL, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, motivând că are şi aşa destule probleme.

Nu puţini sunt simpatizanţii lui Crin Antonescu care spun că ar fi preferat ca acesta să îi crediteze cu convingerea că au discernământul de a vota, decât să le recomande o alianţă cu partidul lui Vanghelie.

Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: