Încă două firme în Parcul Industrial Sadu

Încă două societăţi se vor alătura celor nouă firme găzduite de Parcul Industrial Bumbeşti Jiu, contractele urmând a fi semnate până la 1 aprilie. Chiar dacă s-a intrat în 2013 cu profit, directorul Cristian Toader Pasti prevesteşte un an greu pentru Parcul Industrial Bumbeşti Jiu. Asta din cauză că prestatorii de servicii reuşesc cu greu să-şi încaseze banii de la marile firme. În ceea ce privesc investiţiile majore în Parc, acestea par a reprezenta un vis imposibil de realizat din cauza lipsei fondurilor, un proiect de peste 40.000.000 de ron fiind inclus şi în Strategia Consiliului Judeţean pentru perioada 2011/2020.

Conducerea Parcul Industrial Bumbeşti Jiu a finalizat bilanţul pe anul 2012. Potrivit directorului Cristian Toader Pasti, unitatea a intrat în 2013 cu un profit de aproximativ 70 de milioane de lei vechi. Ba mai mult, s-a reuşit menţinearea celor 450 de locuri de muncă. „Anul trecut am plecat în luna ianuarie cu o pierdere de 500 de milioane de lei vechi. Acum am intrat în 2013 cu un profit de aproximativ 70 de milioane de lei vechi. În 2012 am reuşit să menţinem toate cele 450 de locuri de muncă”, a declarat Cristian Toader Pasti. În momentul de faţă, Parcul Industrial Bumbeşti Jiu găzduieşte 9 firme, însă se poartă discuţii cu încă două societăţii, contractele estimându-se a fi încheiate până la 1 aprilie. „Suntem în discuţii avansate cu încă două firme şi urmează să încheiem contractele până la 1 aprilie. Cele două firme vor fi găzduite în halele amenajate de noi din fonduri proprii. Şi anul acesta păstrăm acelaşi nivel al chiriilor din ultimii doi ani. Şi anume 0,6 euro/mp/lună, în condiţiile în care ocupă 1000 de mp plătesc lunar 600 de euro, chiriile fiind uniformizate pentru toate firmele”, a menţionat Cristian Toader Pasti.

„Anul 2013 e vârful aisbergului”

Chiar dacă s-a intrat în anul 2013 cu profit, conducerea Parcului Industrial Bumbeşti Jiu se aşteaptă ca acest an să fie mult mai greu decât cel anterior. Asta din cauză că firmele găzduite în incinta parcului reuşesc cu greu să încaseze banii de la marile firme. „Ne aşteptăm la un an mult mai greu ca anul trecut pentru că firmele abia acum încep să simtă criza. Anul 2013 e vârful aisbergului.  Societăţile găzduite în Parcul Industrial Bumbeşti Jiu sunt prestatori de servicii pentru marile firme şi nu reuşesc să-şi încaseze banii de la acestea. Au linii de credit şi sume mari de încasat. Mă tem că nu-şi vor mai putea plăti chiriile”, a declarat Cristian Toader Pasti. Acesta spune că lucrurile vor merge mult mai bine în condiţiile în care Parcul Industrial Bumbeşti Jiu ar găzdui 13-14 firme. „M-aş bucura dacă în loc de 9 firme, am avea 13-14. Asta pentru că am putea asigura şi locuri de muncă. Lipsa locurilor de muncă constituie o adevărată dramă pentru zona Bumbeşti Jiu. În anul 1989 la UM Sadu erau 9000 de locuri de muncă, acum sunt doar 900. Dacă se va da drumul la economie firmele vor veni în Parc pentru că este mult mai uşor să plăteşti chirie pentru o hală decât să-ţi amenajezi una nouă întrucât nu se ştie cât timp merge afacerea”, a menţionat Pasti.

Investiţii majore departe de a fi realizate

În strategia Consiliului Judeţean Gorj pentru perioada 2011/2020 este inclus un proiect care vizează reabilitarea şi modernizarea Parcului Industrial Bumbeşti Jiu, valoarea investiţiilor fiind de 41.151.000 ron. În acest sens, directorul Cristian Toader Pasti spune că acest proiect este departe de a putea fi realizat. „Este un proiect cu cofinanţare 50% din partea Consiliului Judeţean şi 50% reprezintă fonduri prin Agenţia de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia. Este un proiect extraordinar de bine făcut care vizează reabilitare clădire, structură, canalizare şi realizare de alei. Proiectul este departe de a putea fi realizat pentru că autorităţile judeţene trebuie să finalizeze mai întâi investiţiile începute de la nivelul judeţului”, a declarat Cristian Toader Pasti. Principala investiţie care ar trebui realizată la Parcul Industrial Bumbeşti Jiu vizează reabilitarea reţelei de canalizare. „Reţelele de apă şi gaze naturale s-au reabilitat, însă canalizarea interioară este distrusă, pământul s-a surpat, iar conductele au fost distruse. Realizându-se staţia de epurare de la Bumbeşti Jiu, trebuie să ne racordăm la reţea şi noi şi Pirelli”, spune Pasti.

Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: