Încă două săptămâni de șomaj tehnic în CE Oltenia

Directoratul Complexului Energetic Oltenia a decis prelungirea perioadei de șomaj tehnic pentru cei 700 de angajați de la Cariera Husnicioara. Ei au deja o lună de șomaj tehnic și concediu fără plată. CE Oltenia a decis să nu livreze cărbune la Regia Autonomă de Activități Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin, iar societatea cumpără de la privați.

În august, conducerea CE Oltenia a decis intrarea în șomaj tehnic și concediu fără plată a salariaților de la Cariera Husnicioara. 16 zile de șomaj tehnic și patru zile fără plată, salariile minerilor din Mehedinți fiind substanțial reduse. Acum, compania a decis prelungirea perioadei de șomaj tehnic pentru încă două săptămâni.

Mai mult, compania confirmă faptul că nu a reluat livrările de cărbune la RAAN, iar depozitele sunt goale. Potrivit unor surse sindicale, RAAN cumpără cărbune la privați. Asta în condițiile în care există și o decizie a ministrului delegat al energiei, Constantin Niță, care reziliază toate contractele cu privații. După luarea acestei decizii, sute de oameni din zona Motru, angajaţi ai carierelor private,  au rămas fără loc de muncă. RAAN are o datorie de 180 de milioane de lei la CE Oltenia, iar din acest motiv compania din Gorj refuză să mai dea cărbune.

Externalizarea celor două cariere, la anul

Cel mai probabil, minerii de la Husnicioara vor reveni la serviciu abia când cariera va trece de altă societatea. Externalizarea celor două cariere, Berbești și Husnicioara, ar putea avea loc la anul, cel mai probabil în februarie, a anunțat directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie. Compania face toate demersurile pentru înființarea a două societăți comerciale. Una formată din Cariera Berbești și CET Govora și alta prin fuziunea carierei Husnicioara cu Halânga.

Dacă unirea carierei Berbești cu CET Govora este mai simplă, nu la fel se poate spune despre unirea carierei Husnicioara cu Termocentrala Halânga. Intrarea RAAN în insolvență pune unele greutăți.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: