Încă o anchetă după moartea unui făt la Maternitate

Colegiul Medicilor Gorj s-a autosesizat și a deschis propria anchetă în cazul fetiței care a murit luni dimineața cu puțin timp înainte de a fi adusă pe lume la Maternitatea din Târgu Jiu. În paralel au loc alte două investigații, ieri micuța fiind ridicată de la Morgă și dusă acasă, la Fărcășești, pentru a fi condusă pe ultimul drum, mama sa aflându-se în continuare însă în spital.

Ghinion sau nu, dar familia bebelușului mort luni dimineața a trebuit să ridice trupul neînsuflețit al acestuia de la Serviciul de Medicină Legală într-o zi de 13. Tatăl îndurerat nu a putut să suporte durerea de a purta în brațe copilul pe care și l-a dorit de ani de zile și a cerut ajutorul unor rude pentru a scoate de la Morgă cutia în care se afla fetița sa. Mama nu a putut fi prezentă întrucât se află în continuare la spital, acolo unde nu a primit îngrijirile de care ar fi avut nevoie pentru a putea duce la bun sfârșit sarcina de 9 luni, tatăl fiind convins că ar fi avut nevoie de un dram de noroc pentru ca lucrurile să se termine cu bine. „Problema principală e că nu s-a intervenit la timp. Pe la ora 6 fără 20, hai 6 fără un sfert dimineața, când soția mea a acuzat durerile care îi arătau că naște, dacă se intervenea prompt chiar și la 7:00, nu am mai fi discutat despre acest subiect. A fost văzută însă de medic la minute bune după ora 7:00, din păcate”, spune tatăl.

Legiștii i-au confirmat lui Cosmin Oiță Bădoiu că fetița ar fi putut fi în viață dacă sarcina ar fi fost monitorizată permanent în cursul nopții, spitalul neavând însă aparatură pentru așa ceva, lucru recunoscut de toată lumea. Purtătorul de cuvânt al unității sanitare, dr. Gheorghe Stanciu, spune că în țară sunt puține astfel de spitale și, ca urmare, complicațiile erau greu de depistat fără aparatura necesară. „Ca să depistezi hemoragia care s-a produs în cursul nopții, cum spune mama, era nevoie de niște electrozi care se montează pe gravidă, ceea ce la noi nu există. E important de reținut însă că a fost salvată gravida. Asta trebuie să spună presă, că a fost salvată mama pentru că s-a intervenit de urgență în acest sens atunci când au fost depistate problemele cu fătul. Nu s-a mai gândit nimeni la copil atunci, el fiind oricum mort. Importantă era mama”, menționează Stanciu.

Fără antinevralgic

Atât de „importantă” este gravida încât soțul său a ajuns să îi aducă de acasă tratamentul, la spital oferindu-i-se doar cazarea. Cosmin Oiță Bădoiu spune că soția sa este privită cu alți ochi de către personalul medical de când a decis să facă publică moartea fătului la naștere, de parcă astfel de nenorociri ar trebui păstrate la secret, iar opiniei publice să îi fie prezentate realități cosmetizate. „M-a sunat de dimineață și mi-a spus că trebuie să îi cumpăr un antinevralgic pentru că cei de la spital nu au așa ceva. E un medicament simplu,pe care a trebuit să îl cumpăr și nu a fost singurul. Ea doar e cazată la spital, în rest nu i se oferă nici un tratament. În plus, e privită și cu alți ochi, reproșându-i-se că de ce a discutat cu dumneavoastră, cu presa. Eu voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a afla adevărul și astfel de nenorociri să nu se mai întâmple, indiferent de consecințe pentru că prin ce am trecut noi zilele astea nu vreau să se mai întâmple la nimeni”, spune tatăl.

Anchete

Colegiul Medicilor s-a autosesizat cu privire la cele întâmplate și a deschis propria anchetă în acest caz, în paralel fiind în derulare și cercetările Poliției, dar și ale Comisiei de Disciplină din cadrul spitalului. Dr. Gheorghe Stanciu spune că la comisia de disciplină au și fost făcute primele audieri, până la aflarea unor concluzii mai fiind însă cale lungă. „Comisia aceasta deja a început să lucreze, a fost audiată asistenta, cei care au fost pe acolo și au legătură cu acest caz, dar, deocamdată, părerile sunt împărțite. Asistenta spune ceva, pacienta susține altceva, domnul manager a discutat și dânsul cu medicul implicat în caz, la final va fi trasă o concluzie și vom vedea care va fi aceea”, spune Stanciu.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: