Încă un dosar DNA pentru transportul lignitului!

Doi soți din Bacău, dintre care unul cu funcții la termocentrala din oraș, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție după ce au încercat să aranjeze o licitație ce viza transportul lignitului din Oltenia spre Moldova, faptele având loc în urmă cu mai mulți ani. Gabriela Mazilu era director economic la CET Bacău, iar soțul său, Ovidiu, om de afaceri, a încercat să câștige o licitație prin care firma sa să asigure transportul cărbunelui spre termocentrală. „În vara anului 2010, S.C. CET S.A. Bacău și S.C. Electrocentrale Oradea S.A. urmau să încheie contracte de transport pentru cărbunele achiziționat de la Societatea Națională a Cărbunelui Oltenia, contracte pe care inculpații Mazilu Gabriela și Mazilu Ovidiu și un om de afaceri (martor în cauză) au încercat să și le adjudece prin intermediul unei societăți controlate de acesta din urmă. În acest scop, omul de afaceri a luat legătura cu un consilier județean în cadrul Consiliului Județean Hunedoara, care i-a spus că, prin influența pe care o are pe lângă conducerea centrală a unui partid politic, îi poate asigura încheierea contractelor de transport, având în vedere că, la acea dată, primarii din municipiile Bacău și Oradea erau membri ai aceleiași formațiuni politice”, arată DNA.
Consilierul județean la care a apelat Mazilu a fost Alin Simota, lider al liberalilor din Valea Jiului și consilier județean la acea vreme, coleg de partid cu primari din țară care ar fi putut fi și ei interesați de astfel de afaceri. Pentru Simota procurorii nu au finalizat cercetările întrucât acesta e fugit din țară de aproape un an de zile, informațiile oficiale arătând că se află în Emiratele Arabe Unite, cu care Româna nu are acord de extrădare, el fiind implicat în mai multe dosare penale, inclusiv cu violență. În afacerea respectivă Simota a cerut însă bani pentru partidul din care făcea parte, audierea lui putând să aducă la lumină amănunte destul de interesante. „Pentru a-și exercita influența pretinsă, consilierul județean i-a cerut omului de afaceri suma de 500.000 de lei, bani despre care a afirmat că urmau să fie folosiți de partid, solicitare pe care omul de afaceri le-a adus-o la cunoștință soților Mazilu Gabriela și Mazilu Ovidiu și cu care aceștia au fost de acord. Cele trei persoane au fost de acord atât cu remiterea acestei sume cât și cu plata unui avans de 50.000 de euro. Pentru obținerea banilor solicitați ca avans, inculpata Mazilu Gabriela, folosindu-se de calitatea de director economic al SC CET SA Bacău, a dispus plata unor datorii pe care această societate le avea către o firmă a omului de afaceri. Astfel, în luna septembrie 2010, cei doi inculpați și omul de afaceri au remis consilierului județean, în patru tranșe, suma totală de 210.000 lei. Deși acesta a afirmat că a efectuat toate demersurile la care s-a angajat, cele trei persoane nu au reușit să încheie contractele de transport cărbune respective”, menționează procurorii anticorupție.
Soții Mazilu au mai fost trimiși în judecată de procurorii DNA și într-un alt dosar, în care erau acuzați de luare de mită, șpaga fiind cerută unui fost polițist dat afară din sistem pentru fapte de corupție. „La începutul anului 2010, în calitate de director economic al SC CET SA Bacău, inculpata Mazilu Gabriela, prin intermediul soțului său, inculpatul Mazilu Ovidiu, a pretins de la administratorul unei societăți comerciale, un procent de 5% din valoarea unui contract de furnizare și transport a cărbunelui energetic, în valoare totală de 12.705.000 lei fără TVA, încheiat între cele două societăți.
În schimbul acestor bani, inculpata Mazilu Gabriela a promis că va facilita plata la timp, de către SC CET SA, a facturilor emise de firma respectivă și că îi va facilita omului de afaceri încheierea unor noi contracte de transport și furnizare a cărbunelui cu societatea la care era angajată. În luna august 2010, în temeiul aceleiași înțelegeri, inculpata Mazilu Gabriela a primit de la administratorul aceleiași societăți comerciale, prin intermediul firmei soțului său, suma totală de 650.000 de lei”, arată DNA.

Vizualizări: 1,176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: