Încă un Mondial la televizor...Trebuie să plece Piţi ?

16 ani şi numărătoarea continuă. România va privi un nou Mondial la televizor după dubla amară cu Grecia din baraj. Piţurcă nu se gândeşte la demisie în ciuda faptului că fanii i-au cerut asta după jocul foarte slab din returul cu elenii.

România s-a calificat ultima oară la o Cupă Mondială în 1998 în Franţa pe vremea când Hagi, Popescu şi Petrescu erau liderii naţionalei. Nici în Brazilia nu vom participa la anul după dubla de coşmar cu o naţională pe care o consideram „accesibilă” după tragerea la sorţi.

Aproape două decenii de secetă

Toată bucuria la aflarea veştii că am picat cu Grecia în baraj s-a transformat acum în lacrimi şi multă frustrare. Frustrare pentru că România n-a arătat absolut nimic în cele două meciuri, 1-3 la Atena şi 1-1 la Bucureşti, şi rămâne astfel să privească la TV încă un Mondial. Din 1998 nu ne-am mai calificat, ratând patru Mondiale la rând. Vremurile când generaţia lui Hagi şi Popescu obţinea calificări pe bandă rulantă au apus demult iar acum nu ne-a mai rămas decât să ne bucurăm şi când obţinem un bilet pentru baraj cu largul concurs al Olandei. Că bine glumea un suporter al naţionalei la finele meciului retur cu Grecia. „Măgarii de olandezi sunt de vină, fiindcă ne-au adus până aici şi apoi ne-au lăsat singuri!” Într-adevăr, Olanda ne-a dus la baraj, dar şi norocul a avut o contribuţie majoră după egalul smuls în Ungaria în ultimul minut, 2-2 şi victoria din Turcia în faţa unei naţionale aflate la acea vreme în degringoladă. Nici Maxim şi nici Chiricheş nu au reuşit să schimbe în bine imaginea unei naţionale prăfuite. O naţională care, trebuie să recunoaştem, de vreo 5 ani încoace nu mai joacă nimic. Trăim acum la cald efectele unei noi ratări, cauzele sunt multiple. De la „jucătorii lipsiţi de valoare”, aşa cum îi place lui Piţi să se scuze la ideea menţinerii unui selecţioner care a arătat de multe ori că principala sa calitate e norocul. Iar când norocul n-a mai fost de ajuns, s-a ales praful de o posibilă calificare.

„Important e ce facem în continuare. Tot analizăm efectul, trebuie să analizăm şi cauza dacă vrem să facem ceva. Privind cele 180 de minute, grecii s-au calificat pe merit. Dar privind celelalte 180 de minute din meciurile de baraj aproape că îţi pare rău că rămân acasă Suedia şi Ucraina.”   Cristi Pustai, antrenor Pandurii

Piţi refuză demisia cerută de fani !

Fanii au umplut până la refuz Arena Naţională la returul cu Grecia şi au fost dezamăgiţi de jocul tricolorilor. S-a cerut demisia lui Piţurcă chiar din prima repriză de la 0-1. Antrenorul de 57 de ani a anunţat ferm însă: „Acum sunt prea supărat şi prea trist să mă gândesc la demisie! Mergem înainte!”, a spus Piţi care a dat vina şi pe lipsa elementului care l-a ajutat mereu în carieră. “Şi dacă am juca din nou o dublă cu Grecia, tot cu şansa a doua am pleca. Dacă am avea noroc, am putea obţine rezultate mai bune.” În ultimii 10 ani, naţionala nu a avut decât doi selecţioneri, Victor Piţurcă şi Răzvan Lucescu. În acest răstimp, România a mers doar la EURO 2008 şi atunci după un gol din ofsaid al lui Goian la Constanţa cu Olanda. Piţurcă şi-a dovedit clar limitele ca antrenor, selecţioner, motivator sau ce vreţi voi. Fanii nu au ezitat să-l ia peste picior. „Nu putea Satana (n.r. porecla lui Piţi) să ajungă la Rio, statuia aia a lui Iisus ce păzeşte?”, a spus un fan pus pe haz în timp ce altul a încercat să citeze chiar din Piţi: “Mondialul nu e al meu, ci al urmaşilor, urmaşilor mei...” Noi românii suntem campioni la glume, dar trebuie să căutăm şi soluţii acum. De Piţurcă e greu să scăpăm pentru că are o clauză de reziliere a contractului de 1,4 milioane de euro şi obiectiv EURO 2016, acolo unde se vor califica jumătate din naţionalele de pe Bătrânul Continent. Dar putem să sperăm nu? Mai ales că la anul „Naşul” Sandu a anunţat că nu va mai candida la şefia FRF şi astfel Piţi îşi va pierde principalul aliat.

“Niciodată n-am fost mai trist în cariera mea de antrenor. Totuşi, nu sunt nici călugăr, nici fanatic religios, ca să mă duc la mănăstire, deşi simt nevoia să mă liniştesc.”            Victor Piţurcă zis şi “Satana”

Ipoteză – Adrian Mutu, atacant neconvocat de Piţurcă pentru dubla cu Grecia şi aflat în război cu selecţionerul, a lansat o idee: „Să vină Olăroiu sau Dan Petrescu !” Cei doi antrenori sunt evident mai buni decât Piţi, dar au şi lefuri mari. Primul încasează 3,5 milioane de euro pe an la arabi în timp ce Bursucul ia 2,5 milioane de la Dinamo Moscova.

9,6 – milioane de euro ar fi încasat FRF de la FIFA dacă România se califica la Mondialul din Brazilia

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: