Încasarea amenzilor, tema dată de prefect şefilor de instituţii

Directorii instituţiilor de control au fost luaţi la rost de către prefectul Claudiu Teodorescu din cauza amenzilor cu multe zerouri, date pe hârtie, şi a banilor puţini care au ajuns la bugetul de stat. Teodorescu le-a cerut, ca în cel mai scurt timp, să-i prezinte o situaţie referitoare la amenzile contestate în instanţă şi la cuantumul celor încasate în primul semestru al anului în curs. Şefii instituţiilor cu atribuţii de control spun că şi-au făcut treaba bine şi că au câştigat majoritatea amenzilor atacate în instanţă.

Claudiu Teodorescu, prefectul judeţului Gorj, le-a atras atenţia şefilor instituţiilor de control asupra faptului că pe hârtie figurează amenzi foarte mari, iar banii ajunşi la buget sunt din ce în ce mai puţini. Teodorescu crede că foarte mulţi dintre angajaţii acestor instituţii greşesc atunci când întocmesc procesele-verbale de contravenţie, iar aceste greşeli sunt speculate în instanţă de către persoanele sancţionate. Prefectul le-a cerut directorilor instituţiilor cu atribuţii de control să-i prezinte situaţii concrete referitoare la banii încasaţi din amenzi şi la sancţiunile atacate în instanţă, în primul semestru al anului în curs. „Am văzut că se dau amenzi cu foarte multe zerouri, dar la bugetul de stat stăm din ce în ce mai prost. Am înţeles, că mai sunt colegi care greşesc pe fond sau pe formă. V-aş ruga să-mi prezentaţi situaţii referitoare la cuantumul amenzilor de pe primul semestru în care să specificaţi cât se poate de clar câte amenzi au fost contestate în instanţă şi câte au rămas definitive”, a cerut Claudiu Teodorescu în cadrul şedinţei de ieri a Colegiului Prefectural. Acesta s-a revoltat în mod deosebit pe Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj, şi pe Viorel Caragea, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, surprinşi într-un mod de neatenţie. „Domnul Iliuţă ceea ce vorbesc vă priveşte şi pe dumneavoastră. Dacă v-aţi plictisit puteţi să ieşiţi afară împreună cu domnul Caragea cu tot”, a spus Teodorescu.

Amenzile contestate câştigate în instanţă

Directorii instituţiilor de control spun că au câştigat majoritatea amenzilor contestate în instanţă. „În acest an, din sute de amenzi aplicate de noi, doar trei  amenzi au fost contestate în instanţă”, a precizat Daniela Michi, comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Gorj. 

Şi Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare, spune că instituţia pe care o conduce nu a pierdut decât un număr foarte mic de amenzi. „În 10 ani de când sunt director nu am pierdut în instanţă decât 3-4 amenzi, însă am câştigat sancţiuni de 300-400 de milioane de lei vechi. Anul acesta nu am pierdut, în instanţă, decât o singură sancţiune din cauza unei erori de interpretare a unui articol. În general, câştigăm cam 100% din amenzile contestate. Pot să vă spun că suntem mulţumiţi de modul în care justiţia şi-a făcut datoria”, a declarat Ion Iliuţă.

SOLICITĂRI

Prefectul a solicitat Direcţiei Finanţe să întocmească o situaţie cu numărul de firme care s-au închis şi cu cele care au fost deschise, la nivelul judeţului Gorj, de la începutul anului şi până în prezent. De asemenea, a impus şefilor instituţiilor deconcentrate să aibă în vederea anumite criterii atunci când se pune problema de a face reduceri de personal. „Gândiţi ca manageri atunci când se pune problema restructurărilor de personal. Să aveţi în vedere persoanele aflate în prag de pensionare şi să nu dăm afară persoanele care au între 45-55 de ani, care nu îşi mai pot găsi loc de muncă”, a cerut Claudiu Teodorescu.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: