Începe microciparea câinilor cu stăpân din Gorj. Află cât costă!

Microciparea câinilor care au stăpân va începe săptămâna viitoare în Gorj. Deși acțiunea trebuia demarată încă de luni, la cabinetele medicilor veterinari nu au ajuns microcipurile și nici carnetele de sănătate. Proprietarii câinilor trebuie să știe că vor fi nevoiți să scoată din buzunar pentru această operațiune aproximativ 50 de lei, în caz contrar după 1 ianuarie 2015 riscă amenzi între 2.000 și 10.000 de lei.

Proprietarii de câini trebuie să știe faptul că microciparea patrupedelor este obligatorie pentru a putea ieși cu câini la plimbare, în caz contrar vor fi amendați de către Poliția Animalelor. Microciparea și introducerea câinilor în registrul național de evidență trebuie să înceapă încă de luni, însă la cabinetele individuale ale medicilor veterinari nu au ajuns deocamdată microcipurile. Cel mai probabil acțiunea aceasta va fi demarată de săptămâna viitoare. „Implementarea în județul Gorj a acestui program va începe cam într-o săptămână, atunci când la cabinetele medicilor veterinari vor ajunge microcipurile și carnetele de sănătate. Prețurile sunt diferite de la un cabinet la altul, mai ales vor fi diferențe între cabinetele din mediul rural și urban. În medie, microciparea și carnetul de sănătate vor costa 50 de lei. Proprietarii de câini trebuie să știe că patrupedele vor fi introduse în registrul național de evidență, acolo unde se va completa în permanență, iar cei care dețin animale pot vedea totul, dar nu au acces la acea bază de date. Campania de microcipare este obligatorie”, a precizat Vasile Popescu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din județul Gorj.

Va fi înfiinţată Poliția Animalelor

Poliția Animalelor va fi constituită și va funcționa în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentară Gorj, însă din cauza legislației nu se știe când se va întâmpla acest lucru. Un prim pas a fost făcut și anume a fost desemnat un angajat care va lucra la Poliția Animalelor, însă ar fi nevoie de 3 persoane. „Noi în principiu am stabilit un coleg, este vorba de Daniel Tănăsescu, care va fi responsabil pe Poliția Animalelor și va avea grijă și de bunăstarea animalelor. Aici ar fi nevoie cam de 3 oameni, dar pentru că nu putem scoate posturi la concurs, colegul nostru va fi ajutat de angajații de la alte servicii, dar și de organele de poliție. Pe lângă faptul că trebuie să verifice cum sunt îngrijite animalele, sacrificate, comercializate, trebuie să verifice și dacă patrupedele au fost microcipate și au carnete de sănătate. Poate aplica și sancțiuni și se va subordona direct directorului executiv”, a precizat Ion Iliuță, directorul DSVSA Gorj.

Reprezentantul Poliției Animalelor poate solicita de la 1 ianuarie 2015 carnetele de sănătate ale proprietarilor de câini care-și scot câinii la plimbare. Mai mult decât atât, angajatul DSVSA Gorj se va bucura și de sprijinul polițiștilor în cadrul acțiunilor organizate.

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: