Începe Tabăra de Sculptură ”Brâncușiana”

A zecea ediție a Taberei de Sculptură ”Brâncușiana” debutează mâine la Târgu Jiu. Vor fi prezenți cu această ocazie opt sculptori celebri dintre care trei străini. Operele din această ediție dar și cele din ediția trecută sunt destinate amplasării pe insulița de pe Jiu. Cei opt sculptori vor fi cazați la Liceul ”Ion Mincu” până pe 24 august când are loc închiderea festivă a Simpozionului Internațional de Sculptură ”Brâncușiana”. Centrul de Cultură ”Constantin Brâncuși” s-a ocupat deja de achiziţionarea celor opt blocuri de marmură aduse de la Simeria.

Simpozionul Internațional de Sculptură ”Brâncușiana” de anul acesta va reuni la Târgu Jiu opt sculptori celebri dintre care unul din Bulgaria și celălalt din Egipt. Tabăra va fi amplasată în apropierea Lacului Debarcader, deschiderea oficială urmând să aibă loc mâine. ”La ediţia din acest an vor participa un număr de cinci artişti plastici profesionişti din România: Paul Popescu în calitate de curator-participant, Răzvan Nicolae Mincu, Vasile Soponariu, Eugen Bârzu, Sergiu Sălişte şi trei sculptori din străinătate: Emil Bachiysky din Bulgaria, Omar Toussoun din Egipt şi Ilie Berindei din Elveţia”, a declarat Adina Andrițoiu, coordonatorul Centrului de Cultură ”Constantin Brâncuși”.

Onorariu de o mie de euro pentru sculptori

Conducerea Centrului de Cultură ”Constantin Brâncuși” a precizat faptul că bugetul alocat anul acesta manifestării culturale a fost mai mare ca anul trecut cu 20.000 lei. Cu toate acestea, Adina Andrițoiu speră ca banii să nu fie cheltuiți în totalitate. ”Cât priveşte costurile ele sunt unele modeste. Marmura a costat 11.000 lei și a fost adusă de la Simeria, transportul acesteia a costat 4.000 lei. Onorariul artiștilor a fost stabilit la o mie de euro, contravaloarea în lei a o mie de euro. Bugetul total al manifestării este de 180.000 lei față de 160.000 lei cât a fost ediția trecută”, a declarat Adina Andrițoiu.

Donaţii

Cele opt creații artistice vor fi donate de către artiști primăriei Municipiului Târgu Jiu  ”După finalizarea lucrărilor, cei opt sculptori vor semna un act de donație către primăria Târgu Jiu. La rândul nostru ne obligăm să achităm 30% din onorariu în prima săptămână iar restul după recepția lucrărilor. Sculptorii nu vor avea o tem[ anume, vor fi lăsați să gândească o temă în funcție de blocul de marmură”, a adăugat coordonatorul centrului.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: