Începuturile presei şi cărţii tipărite în Gorj

Emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj” din 19 martie 2012 este dedicată lui N.D. Miloşescu (1856-1924), primul tipograf de la Târgu-Jiu, cel care a avut o tipografie proprie, o litografie şi chiar o mare librărie. Întrucât în aceste zile Muzeul Judeţean a realizat  o expoziţie pe această temă, invocăm personalitatea acestuia împreună cu tânărul istoric Valentin Pătraşcu, cercetător în cadrul instituţiei amintite.

Venit din Mehedinţi în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, Nicu D. Miloşescu s-a dedicat meseriei de tipograf, iar in anul 1880 isi va deschide o tipografie proprie la Tg-Jiu pe strada Drumul cel Mare (strada Tudor Vladimirescu de astazi) unde se va si stabili pentru mai târziu. A reuşit să îşi facă o afacere cu tipografie, litografie, librărie etc. Dar a dinamizat şi viaţa culturală din această zonă.

Primele publicaţii gorjene datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Tot de atunci am avut şi apariţia primei tipografii din Gorj aparţinând lui Nicu D. Miloşescu. Acesta deschidea tipografia la Târgu-Jiu în decembrie 1880, folosind o maşină uzată dar recondiţionată. În doar un singur an şi-a format o echipă de tineri tipografi şi a tipărit primele cărţi. Prima carte tipărită la Târgu-Jiu a fost nuvela „Nicu Steluţă” a gorjeanului Emanoil Părăianu.

În ianuarie <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />1882 a apărut ziarul „Vulcanul” iar apoi „Vocea Gorjului” şi „Săteanul“. În jurul lui Miloşescu se vor strânge Alexandru Ştefulescu, Emanoil Părăianu, Vitold Rola Piekarski ş.a. În tipografia lui Miloşescu au apărut lucrările lui Ştefulescu: „Încercare asupra istoriei Târgu-Jiului”, „Istoria Târgu-Jiului”, „Gorjul istoric şi pitoresc”, „Mânăstirea Polovragi”, „Mânăstirea Strâmba”, „Mânăstirea Crasna” etc. Nicu D. Miloşescu a murit la 17 ianuarie 1924 şi este înmormântat la Târgu-Jiu. Întreaga poveste luni, 19 martie 2012, la GORJ TV.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: