INCREDIBIL: Un singur asistent la 90 de bolnavi psihic

Un asistent medical are grijă de peste 90 de bolnavi cu afecțiuni psihice grave. Este realitatea din Secția de Psihiatrie a Spitalului de la Turceni, acolo unde personalul medico-sanitar face cu greu față situației și se străduiește pentru a îngriji toți pacienții. Conducerea spitalului a făcut cunoscută problema la Ministerul Sănătății și în nenumărate rânduri s-a solicitat deblocarea posturilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Situația este alarmantă pentru că secția funcționează în acest moment aproape la capacitate maximă. Aici sunt 100 de paturi și sunt internați 92 de bolnavi, deși conform contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, secția primește finanțare numai pentru 87 de paturi. Pentru că Spitalul din Turceni este singurul din Oltenia unde sunt internați bolnavii cu afecțiuni psihice, aici tot timpul secția funcționează la capacitate. Conducerea unității spitalicești face eforturi pentru a le asigura bolnavilor de aici condiții cât de cât decente de spitalizare, însă de cele mai multe ori reparațiile și reabilitările făcute sunt distruse de bolnavi.

În aceste condiții, singurele beneficii pe care le au bolnavii sunt apa caldă, căldură și mâncare. Asistența medicală este asigurată la cote de avarie, pentru că personalul medico-sanitar este insuficient în ciuda eforturilor făcute de conducerea spitalului pentru a debloca posturi de asistenți și infirmieri. ” Personalul în această secție este insuficient. Noi avem 2 medici care lucrează cu jumătate de normă și 10 asistenți, deși ar trebui să funcționăm cu 17. Să nu vă mai spun că în toată secția sunt numai patru infirmieri. Noi am tot făcut solicitări la Ministerul Sănătății ca să deblocăm posturi. Ne-ar mai trebui 7 asistenți și 3 infirmieri, însă nu s-a putut face nimic până acum, dar o să facem memorii în continuare ca să rezolvăm problema”, a precizat Dragoș Hațegan, managerul Spitalului din Turceni.

92 de bolnavi tratați de un singur asistent

Pentru că numărul asistenților și infirmierilor este mult prea mic în raport cu pacienții, aceștia fac eforturi pentru a face față situației. ” Vreau să vă spun că situația este foarte grea. Personalul face față cu greu. Medicii se rotesc ca să poată veni să vadă bolnavii în fiecare zi, iar în timpul zilei sunt de serviciul 2 asistenți, iar pe timp de noapte unul singur care trebuie să se ocupe de 92 de bolnavi. Nici la infirmieri situația nu este mai bună, pentru că sunt numai 4 care se rotesc în ture. Nu putem să epuizăm nici angajații, pentru că nu este ușor să lucreze în această secție”, a mai spus Hațegan.

Bolnavii, ținuți în frâu cu medicamente

Conducerea unității spitalicești nu poate face prea multe pentru angajații din această secție, doar să asigure tratamentul zilnic al bolnavilor. ”Din fericire nu am avut situații nedorite în această secție, de când sunt managerul acestui spital nu au fost cazuri când personalul să fie atacat sau agresat de bolnavi, asta pentru că noi le asigurăm în permanență tratamentul și nu-i lăsăm să ajungă în situația în care afecțiunile de care suferă să se decompenseze și starea lor de sănătate să se agraveze”, a mai spus managerul Spitalului din Turceni.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: