Indexarea salariilor cu 3 la sută în CE Oltenia, o păcăleală

Mai mulţi salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) sunt nemulţumiţi că salariile lor nu au crescut cu 3%, aşa cum prevede Memorandumul aprobat în decembrie de Guvern şi se gândesc la proteste. Din acest motiv ei refuză să semneze contractele individuale de muncă ce reprezintă de fapt o translatare a drepturilor din vechiul document, de dinainte de negocierea contractului colectiv de muncă. Mai mult, lipseşte o negociere a contractelor individuale, oamenii fiind obligaţi să le semneze fără comentarii. Din acest motiv, cuvântul protest se aude tot mai des printre angajaţii CEO.   

Premierul Victor Ponta a anunţat în decembrie, la Târgu Jiu, o creştere a fondului de salarii de la CE Oltenia cu 3%. De această creştere beneficiază, potrivit unui memorandum, toate companiile din ţară care au înregistrat profit.

Dacă această majorare nu este posibilă, sindicaliştii solicită conducerii să acorde noi trepte de salarizare angajaţilor care au pierdut mai mulţi bani în urma prevederilor contractului.

Posibile proteste în viitorul apropiat

După o negociere de aproape trei luni, cu tot soiul de presiuni şi declaraţii, a fost semnat Contractul colectiv de muncă al salariaţilor din CEO. În urmă cu câteva zile salariaţii au fost chemaţi să semneze un act adiţional, care prevede vechile drepturi sau chiar mai puţine. Salariaţii întreabă unde este creşterea de 3% promisă de Victor Ponta, unde sunt primele şi alte facilităţi. „Salariaţii îşi revendică indexarea de 3% aprobată de Guvern. Nu se regăseşte în actul adiţional, în salariul de bază al salariatului. În aceste condiţii sunt nemulţumiţi, din punctul lor de vedere nu li s-a aplicat această creştere şi solicită explicaţii. Din cauza unor interpretări din contract s-au pierdut şi zile de concediu din cauza schimbării grilei de vechime. S-a creat o stare generală de nemulţumire“, a explicat sindicalistul Marin Golea.

Acesta confirmă că salariaţii au fost puşi în faţa faptului împlinit, să semneze actul adiţional şi se gândesc la organizarea unor acţiuni de protest. „Sunt şanse foarte mari ca lucrurile să ducă acolo (n.red- proteste) până la urmă“, a declarat Golea.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: