Industria din România, îngropată şi ajutată de certificatele verzi

Guvernul intenţionează să acorde ajutoare de stat marilor consumatori de energie electrică în sensul că le vor permite să plătească doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin lege. Ajutorul ce constă în exceptarea de la plata certificatelor verzi vine după ce companiile mari din ţară au ajuns la sapă de lemn tot de pe urma certificatelor verzi.

Ministerul Economiei, condus de Constantin Niţă, a lansat spre dezbatere publică un proiect prin care Statul vrea să ajute industria din România. Este vorba despre firme foarte mari, cu mulţi angajaţi, precum InterAgro, Alro sau ArcelorMittal care nu mai fac faţă costurilor certificatelor verzi. Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile.

Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce. Producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli. Creşterea costurilor cu energia electrică ca urmare a sistemului de sprijin al energiei regenerabile prin certificate verzi are impact semnificativ asupra preţurilor produselor industriale şi, implicit, asupra competitivităţii industriei energointensive. Acum, prin această chemă de ajutor, marii consumatori sunt ajutaţi cu certificate verzi.

Schema de sprijin a consumatorilor are valabilitate de 10 ani, dar va fi aplicată numai după primirea avizului Comisiei Europene. "Exceptarea de la plata certificatelor verzi se va face pe baza unor criterii clar stabilite. Printre acestea se numără: punerea în aplicare a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice; menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei, încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale şi atragerea de personal calificat", a declarat într-un comunicat ministrul Economiei, Constantin Niţă. (M.B.)

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: