Inginerul de la Roşiuţa contesă concedierea şi-l dă în judecată pe Ghiga

Inginerul Claudiu Popescu de la Cariera Roşiuţa, concediat miercuri, va acţiona în instanţă cariera şi pe directorul Ion Ghiga, afirmând că motivele invocate pentru desfacerea contractului de muncă sunt inventate. Popescu a primit ieri decizia de concediere şi a desfiinţat rând pe rând argumentele companiei. „Mulţumesc domnului director Ghiga că mi-a oferit şansa să fiu liber şi o să am timp să prezint cu dovezi neregulile din Cariera Roşiuţa“, este mesajul pe care Claudiu Popescu l-a transmis directorului Ghiga. Ion Ghiga nu a putut fi contactat telefonic, dar directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, a declarat ieri că decizia de concediere a fost luată în urma unor plângeri ale salariaţilor.

Directorul Carierei Roşiuţa, Ion Ghiga, a decis, în data de 3 iulie, concedierea fostului şef de la Secţia Mecanică, Claudiu Popescu. Disputa a început după ce Popescu a fost schimbat din funcţia de şef secţie Mecanică în timp ce era în concediu medical. Tot atunci i s-a micşorat şi salariul, fără să semneze actul adiţional, iar în locul său a fost numită o altă persoană, dar fără să se facă procesul verbal de predare-primire a gestiunii. Mai departe, Popescu a apelat la instanţă şi a intrat în litigiu de muncă în data de 24 aprilie.

„Din decizia domnului director rezultă că într-o activitate de 18 ani nu ai dreptul să ai grijă de sănătate, iar aceasta este un motiv de înlocuire. Este un abuz în serviciu făcut de directorul Carierei Roşiuţa. Toate declaraţiile le pot proba cu acte“, a explicat Popescu.

Ce stă la baza deciziei

Directorul Ghiga are la baza deciziei o serie de hotărâri, declaraţii şi adrese pentru demiterea lui Popescu, unele semnate de colegi de serviciu de-ai lui Popescu. Dar, după spusele inginerului, toate lucrurile de care este acuzat au avut loc în perioada în care era în concediu. „Salariatul Emil Popescu Claudiu se face vinovat de înstrăinarea mai multor materiale din patrimoniul unităţii, manifestarea unui comportament necorespunzător, agresiv faţă de salariaţii din subordine, injurii aduse acestora, folosirea personalului din subordine la diferite munci acasă în timpul programului de lucru“, se arată în decizia Carierei Roşiuţa din data de 3 iulie, acuzaţii pe care Popescu le contestă.

Printre motivele concedierii este şi o adresă din data de 30 aprilie semnată de un coleg al lui Popescu, Sever Grivei, care spune că inginerul are teren în Bala şi Motru şi că înjură salariaţii. Mai mult, această adresă a lui Grivei a fost deja declarată nefondată de Tribunalul Motru, deoarece a fost o neconcordanţă a numelui şi adresei. „Contest declaraţia 2889 dată în 30 aprilie deoarece este făcută pe alt nume, pe altă adresă. Pe mine mă cheamă Popescu Emil Claudiu cu domiciliul în Motru, iar la toate acuzaţiile sunt făcute pe Popescu Emilian Claudiu, sat Ploştina, Motru. Acuzaţiile sunt de deţinere a unor terenuri în comuna Bala şi în municipiul Motru. Am cerut adrese de la primării şi mi-au dat în care scrie foarte clar că nu am pământ în Bala şi Motru“.

Mai mult, din data de 29 martie şi până pe 1 iulie, Popescu a fost în concediu medical şi concediu de odihnă. „Aceste lucruri le-am prezentat şi la Poliţia Motru, cu dovezile aferente, mai exact comisarului Coancă, în care am dat detalii că eu din 29 martie până la 1 iulie am fost în concediu medical. În această perioadă am fost schimbat, iar toate anchetele s-au făcut după ce am fost înlocuit, nu înainte aşa cum se face în mod normal“. La Poliţie a anunţat şi că nu mai este şef la Secţia Mecanică şi nu se face răspunzător de eventuale furturi din patrimoniu. Popescu a deschis acţiune penală şi împotriva lui Sever Grivei pentru declaraţii mincinoase.

Acuzat că este agresiv cu colegii

Alte adrese, alte acuzaţii. „Mai sunt invocate alte două adrese. Numărul 3294 din 14 mai 2013 şi 3826 din 16 mai 2013, care sunt la poliţie la domnul Coancă. Nu am fost pus în posesia lor, dar mi-au fost prezentate, în care cei doi domni spun că i-am agresat în timpul serviciului, iar eu în acea perioadă eram internat în spital şi pot demonstra cu certificatul medical“.

Mai departe se aminteşte despre un convocator din data de 1 iulie, prima zi de lucru a lui Popescu, după expirarea concediului medical. „Referitor la convocatorul din 1 iulie 2013, prin care mi se cerea să mă prezint în data de 2 iulie la comisie, fac precizarea că nu am dat explicaţii pentru că nu se făcea referire la mine. Nu locuiesc la acea adresă şi nici nu era numele meu. Am refuzat să dau declaraţie deoarece eram în litigiu de muncă începând cu data de 24 aprilie şi orice declaraţie se întorcea împotriva mea“.

Ce spune conducerea

Directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, a menţionat că schimbarea lui Popescu a avut loc după reorganizarea de la unitate, iar angajatul nu a vrut postul ce i-a fost oferit. „În urma reorganizării s-au făcut nişte mişcări de personal pe posturi, aşa cum au crezut directorii că oamenii sunt capabili să rezolve problemele în unitatea minieră. Am înţeles că dumnealui nu a semnat şi a intrat în concediu medical trei luni de zile. Între timp s-au făcut câteva plângeri din partea oamenilor din subordinea lui că i-a luat la munci acasă, că s-a furat, că s-a făcut, că are un comportament neadecvat, că înjură pe toată lumea. Ei au făcut o comisie acolo să vadă care este situaţia şi i-au cerut să dea notă explicativă. Atunci a fost plecat şi acum când a venit a refuzat, iar conform contractului de muncă i-a fost încetat contractul“, a declarat Daniel Antonie, şeful Diviziei Miniere.

Popescu a menţionat că nu a acceptat postul de inginer de la Biroul redări circuit deoarece schimbarea nu a fost justificată şi a fost realizată în timp ce era în concediu medical. „Nu am fost de acord cu înştiinţarea pe care am primit-o în data de 15 aprilie. M-am deplasat la Tribunalul Gorj şi i-am anunţat că vreau să mă pun liber în condică, dar nu mi s-a pus la dispoziţie condica. Mai grav este că s-a dovedit prin cercetarea domnului Coancă că am fost pontat în acea zi de către Căpăstraru Adriana, fapt confirmat prin declaraţia dată la poliţie. Nu aveam cum să fiu prezent la muncă, atâta timp cât între 10-13 m-am întâlnit cu avocata în Târgu Jiu pentru a depune actele la judecătorie. Nu aveau nici un drept să mă ponteze pe data de 15 aprilie, dacă eu am cerut să fiu liber.  Toate aceste precizări sunt făcute şi la ITM Gorj, prin adresa nr 12125 din 26 iunie 2013“, a mai spus Popescu.

Vizualizări: 260

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: