Înmormântare cu scandal la Rovinari

Numai de linişte nu a avut parte ieri militarul gorjean mort în Afganistan joia trecută. La ceremoniile de înhumare mama sa a protestat faţă de un anunţ al Armatei conform căruia soţia militarului va fi angajată în structurile Ministerului Apărării Naţionale. Ulterior, rude şi prietene ale mamei îndoliate s-au împărţit în două tabere şi de la vociferări până la înjurături şi scuipături nu a fost decât un pas, doar venirea preoţilor potolindu-le pe femeile care se luaseră la harţă la doi paşi de trupul neînsufleţit al lui Constantin Laurenţiu Lixandru.

Mama militarului mort era nemulţumită de faptul că şeful Statului Major General al Armatei, general maior Ştefan Dănilă, anunţase în numele ministrului apărării, Gabriel Oprea, faptul că soţia militarului mort va fi angajată în structurile MApN. „Cornelia, soţia eroului ce-şi plânge azi soţul, va fi militar, va fi colega noastră, va îmbrăca uniformă militară de subofiţer şi va duce mai departe numele familiei Lixandru într-o mare familie, cea a Armatei Române”, a fost anunţul care a stârnit patimile şi, de ce nu, poate şi conflicte mai vechi, ce mocneau în sânul familiei. Mama lui Lixandru a scurtat discursul oficial strigând în gura mare „Minciuni! Asta v-o spune mama lui! Totul e o minciună”. Preoţii care oficiau slujba religioasă au intervenit imediat şi, cu ajutorul microfoanelor, au acoperit vocea femeii, mama îndoliată plecând apoi prin mulţime pentru a sta cât mai departe de nora ei, dar şi pentru a ajunge la fiul pe care nu-l va mai vedea vreodată.

Jigniri

În timp ce militarii duceau trupul neînsufleţit al camaradului lor spre camionul ce urma să-l transporte la cimitir, la doi paşi de Lixandru alte femei s-au luat la ceartă, una dintre ele fiind chiar scuipată de o alta. Nemulţumirea era generată de un motiv ce poate părea banal. Cornelia, soţia militarului, nu ar fi plâns suficient în opinia acestora şi, de aici certurile. „Păi el e bărbatul ei, ea să nu plângă? E o profitoare! Cum să nu plângă? Ca femeie a lui să nu plângă?”, a spus una dintre femeile implicate în conflict, în timp ce o mătuşă a militarului s-a „ocupat” de o prietenă a mamei acestuia, scuipând-o. „Cine eşti tu fă? Dispari, să nu mă enervezi”, a spus mătuşa respectivă înainte de o scuipa pe cea care ulterior a precizat că era prietenă cu mama militarului încă din 1992. „Suntem ca la uşa cortului, facem oraşul de râs. Sunt prietenă cu mama soldatului, nu mă aşteptam la aşa ceva”, a declarat femeia, o alta apostrofând-o că „mama lui e mama lui şi ea are dreptate pentru că pierde un copil”.

Explicaţiile mamei

În această bulibăşeală a pornit cortegiul funerar să-l conducă pe Lixandru pe ultimul drum. Nici sora militarului nu a văzut-o cu ochi buni pe nevasta acestuia, la cimitir mama îndoliată şi supărată explicând de ce a ţinut să protesteze public într-un astfel de moment cu o încărcătură emoţională foarte mare. „Eu l-am crescut, e copilul meu, singurul meu băiat, iar ea nu a venit la el să aprindă o lumânare. Două nopţi cât a fost el aici ea s-a dus acasă ca să doarmă. Nu am nimic cu nimeni, pe ea pot să o angajeze oriunde, să o facă şi ministrul apărării, să-i ia şi locul domnului preşedinte Băsescu, dar să nu aprindă ea o lumânare la căpătâiul lui nu pot să accept. Nu a venit să atingă nici măcar coşciugul, nu a plâns după el, nu pot să accept aşa ceva. Pe sora lui, care e studentă şi ea la facultate, nu a băgat-o nimeni în seamă, ca şi pe mine de altfel”, a spus femeia, cu lacrimi în ochi. De menţionat ar fi poate şi faptul că Lixandru era mai mic decât soţia sa cu circa 8 ani, relaţia dintre cei doi nepărând a fi una foarte agreată de mama militarului.

În cele din urmă Constantin Laurenţiu Lixandru a fost înmormântat în cadrul unei ceremonii militare, cu focuri de armă trase în amintirea sa. Acesta îşi doarme somnul de veci în cimitirul unei bisericuţe de lemn din oraş, construită în 1840.

Galerie foto






Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: