Gorjeanul mort în Afganistan, înmormântat mâine la Rovinari

Trupul neînsufleţit al caporalului Constantin Laurenţiu Lixandru a ajuns ieri din nou pe pământ românesc, după ce o aeronavă a armatei române l-a adus acasă din Afganistan, la ceremonia de pe aeroportul Otopeni fiind prezent şi ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea. Militarul a fost înaintat post-mortem la gradul de sublocotenent, după ce vineri la prânz un dispozitiv explozibil artizanal i-a detonat direct în faţă. Acesta se afla într-o misiune de patrulare pe autostrada A1 din zona Zabul, eforturile medicilor fiind zadarnice în salvarea vieţii acestuia.

Constantin Laurenţiu Lixandru avea 30 de ani în momentul în care a decedat, el fiind căsătorit cu Cornelia, cei doi nereuşind să aibă însă şi un copil, deşi îşi doreau foarte mult să aibă un urmaş. Femeia este din Turburea, şi aici şi la Rovinari vestea morţii caporalului picând ca un trăsnet. Toţi cei care l-au cunoscut pe militar nu au crezut la început teribila informaţie, fiind convinşi că este o greşeală. „Nu mi-a venit să cred nici măcar atunci când i-am văzut poza la televizor. Am crezut că e o greşeală, dar apoi am aflat că totuşi el este. Îl ştiam de pe baltă, ne-am împrietenit la pescuit şi chiar îl aşteptam să vină în august ca să mai mergem împreună la o partidă pe Jiu. Era un băiat foarte bun, Dumnezeu să-l ierte”, spune Adrian Apostol, unul dintre cei care l-au cunoscut.

O stradă-i va purta numele

Costel Daju, cumnat cu militarul, a declarat, la rândul său, că Lixandru păstra legătura cu cei de acasă şi vorbea pe internet cu cei dragi aproape în fiecare seară, fără să se plângă de vreo problemă deosebită. „Nu avea vreo problemă anume, dar conştientiza pericolul. Normal că nu era uşor, mai ales când ştii că oricând îţi poate exploda ceva în faţă. Acum ne-a sunat cineva şi ne-a spus că este o problemă cu el, după ce a plecat într-o misiune. Cu câteva ore înainte de explozie vorbise cu fata noastră şi îi spusese că seara voia să vorbească pe internet cu soţia. Nu a mai apucat însă pentru că s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, spune ruda militarului decedat în Afganistan.

Aseară târziu sicriul în care se afla trupul neînsufleţit al militarului gorjean a ajuns la Rovinari, la catedrala din centrul oraşului, unde va rămâne până mâine, când este programată înmormântarea. Autorităţile din Rovinari, împreună cu MApN, s-au ocupat de tot ce ţine de înmormântarea soldatului, acestuia fiindu-i făcut un loc de veci chiar la intrarea în cimitirul bisericii monument Ion Botezătorul din oraş, biserică ridicată în 1840. Aici ar urma să fie amenajat în viitor şi un monument în memoria lui Lixandru, o stradă din oraş urmând, de asemenea, să poarte numele singurului gorjean căzut la datorie la mii de kilometri distanţă de ţară.  

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: