Militar gorjean mort în Afganistan

Un militar român  plecat pe frontul de luptă din Afganistan a decedat ieri, caporalul Constantin Laurenţiu Lixandru fiind originar din Gorj, soţia lui fiind domiciliată împreună cu părinţii la Turburea, conform primarului acestei localităţi, Ion Bârcă. Edilul afirmă că a primit vestea în cursul serii trecute, el confirmând faptul că familia militarului a fost informată oficial despre cele întâmplate la mii de kilometri distanţă. Lixandru a fost implicat într-un incident pe autostrada A1, în timpul unei misiuni de patrulare, el executând o misiune de cercetare terestră a unui obiectiv.

Ministerul Apărării Naţionale a informat oficial că incidentul a avut loc în jurul orei 13.30 în provincia Zabul, militarul gorjean provenind din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova. Un dispozitiv exploziv improvizat a detonat şi l-a rănit pe acesta la cap, rănile grave generând apoi decesul. Personalul medical de la spitalul militar din baza Lagman a făcut eforturi uriaşe pentru a-l menţine pe acesta în viaţă, însă supravieţuirea a fost imposibilă. MApN a informat, de asemenea, că Lixandru a fost înaintat ieri prin ordin al ministrului Gabriel Oprea la gradul de sublocotenent post-mortem.  Oprea i-a înaintat preşedintelui Băsescu propunerea ca militarul să fie decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război. De asemenea, în această dimineaţă, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară, dar şi la cele dislocate în străinătate vor fi organizate ceremonii militare şi religioase, în semn de recunoştinţă pentru eroul Constantin Laurenţiu Lixandru.

 De asemenea, în cursul zilei de ieri, preşedintele Traian Băsescu a transmis condoleanţe familiei militarului gorjean. "Cu un mare sentiment de pierdere am primit vestea dispariţiei caporalului Lixandru Constantin-Laurenţiu, căzut la datorie în timpul unei misiuni de patrulare în Provincia Zabul. În aceste momente de durere, doresc să prezint omagiile mele familiei greu încercate şi colegilor eroului căzut la datorie şi, în acelaşi timp, să-mi exprim respectul pentru curajul şi devotamentul de care a dat dovadă caporalul Lixandru Constantin-Laurenţiu în serviciul păcii şi al securităţii. Transmit sincere condoleanţe familiei caporalului Lixandru Constantin-Laurenţiu. Dumnezeu să-l odihnească!", se arată în mesajul şefului statului, comunicat de Administraţia Prezidenţială. Soldatul decedat avea 30 de ani şi era căsătorit, dar încă nu avea copii. Numărul militarilor români morţi în luptele din Afganistan se ridică la 18, alţi peste 50 fiind răniţi în misiunile de acolo.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: