Inspectorii de muncă au dat amenzi de peste patru milioane de lei

Inspectorii de muncă gorjeni au prezentat bilanțul activității de anul trecut. Au transmis că au făcut circa două mii de controale. Au găsit și multe nereguli, drept pentru care au dat și amenzi în valoare de peste patru milioane de lei. De asemenea, an 2021 nu a fost lipsit de accidente de muncă. Au fost înregistrate zeci de accidente de muncă, dintre care două au fost mortale.

"În urma acțiunilor efectuate, pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au aplicat amenzi în cuantum de 4.380.500 lei, din care 749.000 lei pentru nerespectarea normelor securităţii şi sănătăţii în muncă și 3.631.500 lei pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă, dintre care 1.260.000 lei pentru nerespectarea legislației în vigoare privind munca nedeclarată", arata ITM Gorj, intr-un comunicat de presa.

În urma verificărilor efectuate, inspectorii de muncă au depistat 70 persoane prestând muncă nedeclarată, 53 nu dețineau contract individual de muncă, două nu aveau contract individual de muncă transmis în aplicația Revisal, una presta activitate având contractul de muncă suspendat, iar 14 prestau activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial, fiind aplicate amenzi în valoare 1.260.000 lei. Au fost aplicate 47 amenzi angajatorilor care utilizau munca nedeclarată.

"Angajatorii depistați că foloseau muncă nedeclarată desfășurau activitate în domenii precum: întreținerea și repararea autovehiculelor, fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte, comercializarea produselor din carne, fabricarea produselor de patiserie, tăierea și rindeluirea lemnului, construcţii, comerț cu amănuntul, coafură și alte activități de înfrumusețare", mai transmit inspectorii de munca.

În anul 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a înregistrat şi raportat la Inspecţia Muncii, un număr de 44 accidente de muncă, din care 42 accidente cu incapacitate temporară de muncă și 2 accidente de muncă mortale.

„În anul 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj va avea în continuare, ca obiective prioritare, reducerea incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate, precum și respectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă”, a declarat George Octavian Romanescu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Vizualizări: 693

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: